pasica nova Amadeo

Amadeoff (8)

Amadeoff

amadeooff

 

 

  

 

 

Predstava studentskog kazališta Lero iz Dubrovnika „Mjesečina za Lady Macbeth“ Milana Milišića proglašena je, po odluci žirija u sastavu Marina Petković, Višnja Rogošić i Dean Krivačić, najboljom na Trećem međunarodnom AMADEOFF festivalu koji je održan od 04. do 08. rujna na zagrebačkoj Sceni AMADEO. Stručni žiri svoju je odluku obrazložio sljedećim riječima:

 

 

 

Vodeći se parametrima cjelovitosti, dosljednosti, izražajnosti, izvornosti i aktualnosti scenskoga ostvarenja, žiri Amadeoff festivala odlučio je glavnu nagradu dodijeliti predstavi Mjesečina za Lady Macbeth Studentskoga teatra Lero iz Dubrovnika. Djelo se u svome verbalnome aspektu oslanja na vizionarske tekstove dubrovačkoga književnika Milana Milišića koji predviđaju tešku svakodnevicu Dubrovnika kao grada pod teretom svoje velike povijesti i svoje „turističke“ sadašnjosti, dok se mizanscenom nastavlja na prepoznatljivo lerovsko kazalište slika – istovremeno meditativno i opojno. Stoga posve neobičnom spregom, uvodeći ponovo govor u upečatljive nijeme okvire Lerove pozornice, odiše uvjerljivom harmonijom mediteranskoga podneblja, njegovom poetičnom strpljivošću, ali i nesalomljivom snagom građana koji daju identitet svome gradu. Uvjerljivost izgovorenoga izvrsno je podržana dinamičnom dramaturgijom koja gledatelju ne dopušta puki zanos, već ga kontinuirano vraća u sadašnjost, dok postojanost i raspon glumačkoga izraza impresioniraju svojim dometom. Mjesečina za Lady Macbeth ima snagu sunčeva svjetla.

 

 

 

Amadeoff festival je platforma Klupske kazališno-glazbene scene Amadeo posvećena neovisnom, studentskom, alternativnom i amaterskom kazalištu. Pokrenuta 2011. godine, zagrebačkoj publici pruža uvid u rad brojnih kazališnih skupina iz Hrvatske i okolnih zemalja koje nemamo priliku često vidjeti na našim pozornicama. No, one svojom svježinom, kreativnošću, predanošću, društvenim angažmanom te slobodom kazališnog izričaja itekako zaslužuju biti predstavljene široj kulturnoj javnosti.

 

Amadeoff Festival 2013

 

Festival će se održati 4.-8.9.2013. (srijeda-nedjelja) svake večeri od 21h na Sceni Amadeo u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (Demetrova 1). U slučaju lošeg vremena predstava će se izvesti u kazalištu Vidra (Draškovićeva 80). Cijena ulaznice je 25 kuna po večeri.

Program festivala će pratiti stručni žiri u sastavu: Marina Petković Liker (redateljica i dramska pedagoginja), Višnja Rogošić (teatrologinja) i Dean Krivačić (glumac). Posljednje večeri festivala žiri će dodijeliti nagradu najboljoj predstavi.

Za vrijeme trajanja festivala, od petka do nedjelje, u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju održat će se kazališna radionica “Gluma u svakodnevici” pod vodstvom kazališnog pedagoga Denisa Patafte, otvorena za sve zainteresirane, bez obzira na njihovu dob ili prethodna glumačka iskustva.  

 

There is no translation available.

rekvijem-za-ljubav 2956

 

Mostarski teatar mladih 1974 i Banjalučko studentsko pozorište, Bosna i Hercegovina

Autorski projekt: Sead Đulić

Dramaturg: Маrio Ćulum i Milan Gajić 

  

 

Dokumentarna drama koja na motivima legende o Safikadi istražuje što je danas kod nas nemoguća i zabranjena ljubav,  rušeći pri tom brojne stereotipe i otvarajući isto tako brojne tabu teme.

 

Riječ dramaturga: “Svaki put kad predrasude i zamišljene razlike stanu na put ljubavi  i sreće onih koji se iskreno vole, ispali se hitac iz onog istog topa koji je Safikadu poslao u legendu. A ona je, stavljajući svoj život na oltar ljubavi, bila ubjeđena da je njena žrtva dovoljna za nezaborav i opomenu budućim generacijama, i da niko i nikada u ovoj zemlji neće ponovo stati na put ljubavi. Činjenica da se i dvije stotine godina poslije njene tragične smrti nanovo vraćamo ovoj legendi kao aktuelnoj temi, a ne kao dirljivoj uspomeni, baca sramotu na sve nas, pitajući: koliko puta Safikadu treba da vraćamo iz mrtvih?”

 

Glume: Amra Prutina, Јоvana Tanasić, Мirjana Banović, Маја Stojčević, Bojana Tomašević, Маја Crnobrnja, Ivana Ignjatić, Vesna Gojić, Вlanka Knežević, Dragana Đedović, Маrija Bajić, Nikolina Prosan, Una Jelena Kecman, Filip Grumić, Boris Savić i Filip Ignjatić 

 

 

U slučaju kiše predstava će se održati u kazalištu VIDRA, Draškovićeva 80!

 

Cijena ulaznice 25,00 kn

 

amadeooff

 

There is no translation available.

sve sto zelim u ovom trenutku optim

 

Akademsko pozorište Branko Krsmanović, Beograd

Režija: Mihailo Laptošević

 

 

Predstava je nastala po motivima televizijske serija "Sivi dom", "Zaboravljeni", "Specijalno vaspitanje".

 

Što se danas događa mladim ljudima koji igrom užasnih okolnosti dospiju u popravni dom? Odakle oni tamo? Koliko su oni krivi? Koliko su krivi njihovi roditelji?" Baveći se ovim posljednjim pitanjem nastao je tekst "Sve što želim u ovom trenutku".

 

 

Predstava se najiskrenije bavi sudbinama te djece koja su ne svojom krivicom dospjela tamo gdje jesu. Bavi se i sebičnim neodnosom roditelja prema njima. Bavi se i mnoštvom želja tih nesretnih mladih ljudi, od kojih se izdvaja samo jedna bez koje ne mogu: ljubavlju, poštovanjem i podrškom ispunjen odnos roditelja prema njima.

 

Glume: Dimitrije Pavlović, Marija Savić, Miloš Čaušević, Bogdan Ristić, Nemanja Simić, Milivoj Borlja, Đorđe Kocić, Nikola Herak, Isidora Milinović, Katarina Sarić, Martin Halupa, Nevena Bužek, Aleksandar Stojanović, Đorđe Đokić, Zoran Mitrović

 

U slučaju kiše predstava će se održati u kazalištu VIDRA, Draškovićeva 80!

 

Cijena ulaznice 25,00 kn

 

amadeooff

 

There is no translation available.

MacBeth 2

 

Studentski teatar Lero, Dubrovnik

Tekst: Milan Milišić

Režija: Davor Mojaš

 

 

Nastala na temelju djela dubrovačkog književnika Milana Milišića,Mjesečina za Lady Macbeth novo je uprizorenje kadrova slika, krhotina memorije i uzdaha podneblja, baštinskog zavičajnog teatarskog zova, snovoplova i zbilje Dubrovnika u Lerovom nizu započetim Držićem, nastavljenim Vojnovićem i njegovom sestrom Gjenom, Gučetićem, Kazalijem, Kaznačićem, Pucićem i Vodopićem te Šehovićem, Paljetkom i, najposlije, Milišićem. Do sada...

 

Glume: Ksenija Medović, Jasna Held, Matilda Perković, Latica Zekić, Zvončica Šimić, Leona Ribić

 

U slučaju kiše predstava će se održati u kazalištu VIDRA, Draškovićeva 80!

 

Cijena ulaznice 25,00 kn

 

amadeooff

 

There is no translation available.

Antigona optim

 

U 21:00 sat

 

Grupa C3 učilišta ZKM, Zagreb

Umjetničko vodstvo: Ines Škuflić-Horvat

 

Što je pobuna i protiv koga se danas može buniti? Je li pobuna hrabrost ili nepromišljenost i nepoznavanje posljedica? Je li mirenje sa postojećim stanjem razložno ili kukavičko? Kolika je mogućnost promjene i u kojoj mjeri na nju možemo utjecati?

 

Je li Antigona danas moguća?

 

Tijekom godine grupa je propitivala aktivnost/pasivnost generacija, ideju uzaludnosti i svrhovitosti pobune. Krenuvši od malih osobnih pobuna, nakon prekrajanja i dodavanja teksta, vratila se originalu i Antigoninim riječima - treba učiniti ono što se može.

 

Glume:

Kristina Beljan, Elizabeta Brodić, Ema Drokan, Rea Kamenski Bačun, Iva Olujić, Nika Poljak, Lucija Topolovec, Vini Juričić, Lina Parašilovac, Tea Devčić, Katarina Kujundžić, Tin Rožman,  Christian Jalžečić, Lovre Jelaska, Veno Parašilovac, Vedrana Stipić

 

 

 

 

Ubu optim

U 22:30 sati

 

Učilište ZKM i Groove škola, Zagreb 

Umjetničko vodstvo: Jadranka Korda-Krušlin

Glazbeno vodstvo: Zvonimir Bučević 

 

1891. g. Alfred Jarry  sa svojih 18 godina napisao je Kralja Ubua. Polaznici dramske skupine su također osamnaestogodišnjaci. Premda ih dijele 122 godine, iznenađujuća je i očaravajuća politička, socijalna i ljudska aktualnost djela. Pokušaj prikazivanja jednog ˝povijesnog˝ fragmenta povezujući ga arhaičnim i suvremenim momentima s kontekstom u kojem upravo sada živimo. Na taj način ovo je mali prilog djela jedne generacije kako iščitava prostor i vrijeme koje je izvan njih.

 

Glume:

 

Adrian Bagarić, Marina Bariša, Domink Beck, Viktoria Bosiljević, Vana Halilagić, Vini Jurčić, Kristijan Lujić, Veronika Mach, Ida Palčić, Stjepan Prusac, Leopold Rotim, Juraj Stanešić, Andrea Stankić, Nikola Tabain, Marta Uroić

 

Glazbene motive izvode polaznici GROOVE škole zvuka&glazbe
Stjepko Zebec - bas gitara
Filip Runjić - bubnjevi
Filip Bosnić-Blagaš - saksofon
Luka Junaković - gitara
Juraj Lovrić - klavijature

 

U slučaju kiše predstave će se održati u kazalištu VIDRA. Draškovićeva 80! 

 

Cijena ulaznice 25,00 kn 

 

amadeooff

 

There is no translation available.

otirac optim

 

Autorski projekt: Ivo Krešić, Mostar

Redateljska suradnja: Tanja Miletić-Oručević

 

Monodrama  „Otirač-Uan men šou“ se na komičan način obračunava sa pojavama koje u društvu svi vidimo. Licemjerje, bahatost, glupost, nemoral, tupost, bankarske kredite, farmaceutsku industriju, vjerske rituale, političare, činovnike, poplavu raznih šou programa, glumce, pa i samog sebe, Ivo Krešić  izvrće ruglu. Ironično nazvana predstava ''Otirač'' nam na neposredan način prikazuje probleme koje tište mladog glumca u današnjem vremenu. Predstava je to nakon koje se odlazi kući s osmijehom na licu i grčem u želucu.

 

U slučaju kiše predstava će se održati u kazalištu VIDRA, Draškovićeva 80!

 

Cijena ulaznice 25,00 kn

 

amadeooff 

 

There is no translation available.

Amadeof Festival 2012 se održao od utorka, 10.7.2012. do petka, 13.7.2012. Amadeoff Festival 2012 sastojao se od sljedećih predstava:

 

Utorak, 10.07.2012. / 21:00 / predstava / Otvaranje Amadeoff festivala / Studentsko kazalište Ivan Goran Kovačić / Nostalgia

Srijeda, 11.07.2012. / 21:00 / predstava / Amadeoff festival / Teatar Ludus / Molimo, ugasite mobitele

Četvrtak, 12.07.2012. / 21:00 / predstava / Amadeoff festival / Poetski teatar mladih Juventa / Sarajevo / Vrijeme čekanja

Petak, 13.07.2012. / 21:00 / predstava / Amadeoff festival / Mostarski teatar mladih / U traganju za bojom kestena

 

Kratki video isječci sa svih predstava     


U petak, 13.7.2012. stručni žiri Amadeoff festivala 2012 dodijelio je nagradu za najbolju predstavu Mostarskom teatru mladih 74 iz Mostara, Bosna i Hercegovina, za predstavu U traganju za bojom kestena Safeta Plakala u režiji Stevana Bodrože. Svečanost dodjele nagrada vodio je Kućni teatar Škripzikl iz Zagreba. Stručni žiri svoju je odluku obrazložio sljedećim riječima:

 

Inspirirana životom i djelom kultne pjesnikinje 20. stoljeća Sylvije Plath predstava je u cjelosti napravila iskorak u umjetničkom izrazu počevši od samog koncepta, preko vizualnog identiteta, glazbe, pa do, želimo naglasiti izvrsnih glumačkih kreacija Amre Prutine i Enesa Salkovića.


Stručni žiri Amadeoff festivala 2012 sačinjavali su voditelj Scene Amadeo Nenad Jandrić, režiser Mario Kovač  i glumica Svetlana Patafta. Programski i organizacijski odbor Amadeoff festivala čine Maks Ružinski i Petar Jandrić.


Amadeoff festival 2012. realiziran je u suradnji s 16. festivalom zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA) u organizaciji kazališta Knap, 52. festivalom hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskoga sabora kulture i  Međunarodnim festivalom studentskog kazališta i multimedije pod nazivom Test!.

 

There is no translation available.

U razdoblju 30.6.-5.7.2011. godine Amadeoff festival donio je izbor od pet predstava s različitih hrvatskih festivala amaterskog kazališta. Sa žiriranih festivala Amadeoff festival doveo je pobjednike u pojedinim kategorijama, dok je sa nežiriranih festivala Programski odbor pozvao najzanimljivije predstave. Ulaz  na sve programe Amadeoff festivala bio je besplatan.

Program Amadeoff festivala 2011. sastojao se od sljedećih predstava:

 

Četvrtak, 30.06.2011. /Studentski teatar Lero/ Psyche Pelingrada /otvaranje/

Petak, 01.07.2011. /Češka beseda Doljani/ Put u Ameriku (Cesta do Ameriky)

Subota, 02.07.2011. /Kazalište Aruša/ Moje Sunce, pašče, srce kao rahatluk o bas bubanj

Ponedjeljak, 04.07.2011. /Dramski studio Dječjeg kazališta Dubrava/ MMP – Nasilje (otvoreno, izravno i nevidljivo)

Utorak, 05.07.2011. /Teatar Gaudeamus/ Čudo braće Grimm 

 

U utorak, 5.7.2011. stručni žiri proglasio je proglasio je pobjednika festivala: multimedijalni projekt Dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava: MMP – Nasilje (otvoreno, izravno i nevidljivo). Stručni žiri svoju je odluku obrazložio sljedećim riječima:   


Predstava je suvremenim dramaturško redateljskim postupcima ujedinila sve segmente u jedinstveni scenski izričaj čime se ostvarila dinamična, uzbudljiva i homogena predstava koja na izravan način angažirano  progovara o pogubnom utjecaju nasilja na svekolike odnose u  hrvatskom društvu. Pri tom je važno i podcrtati želju ansambla da ponudi toliko važnu glumačku suigru s partnerima kako bi se izrazila sva slojevitost naoko jednostavnog tekstualnog predloška ispunivši pritom duhovito i s lakoćom, te istančanim osjećajem za improvizaciju zahtijevne zadatke. Usto,  treba istaknuti i  njihov zavidan osjećaj za ritam -  kako  pojedinih scena, tako i predstave u cjelini. Riječ je o vrijednom pokušaju da se na  konceptualno promišljen način progovara o našoj suvremenosti punoj nemoći pred nasilnom svakodnevnicom te da se na ironičan način poigrava sa sveprisutnim društvenim obrascima. Predstava MMP - Nasilje (otvoreno, izravno i nevidljivo) impresionira jednostavnošću, iskrenošću i ljubavlju svih sudionika čije zajedništvo daje predstavi dodatni teatralni naboj, otvorenost i širinu.

 

Stručni žiri Amadeoff festivala 2011 sačinjavali su redateljica Snježana Banović, glumac Dean Krivačić i dramski pedagog Denis Patafta. Programski i organizacijski odbor Amadeoff festivala čine Maksimilijan Ružinski i Petar Jandrić.

 

Amadeoff festival 2012. realiziran je u suradnji s 15. festivalom zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA) u organizaciji kazališta Knap, 51. festivalom hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskoga sabora kulture i  Međunarodnim festivalom studentskog kazališta i multimedije pod nazivom Test!.

Luogo

Demetrova 1, 10 000 Zagreb, +385 1 4816 908, info@scenaamadeo.hr

Sponsor