pasica nova Amadeo

amadeo banner 2023

There is no translation available.

 

BORNA ŠERCAR’S  JAZZIANA CROATICA  feat.  LADO

PLES BURE I VATRE

Prihod od koncerta ide u korist akcije KORAK U ŽIVOT

Svaki kupac ulaznice dobiva na dar originalnu grafiku hrvatskog slikara Vatroslava Kuliša otisnutu za ovaj koncert.


U Hrvatskoj svake godine 200-tinjak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završava srednju školu, a ponekad čak i namjerno padaju četvrti razred srednje škole, jer strahuju kako dalje. Upravo je iz tog razloga Rotary club Zagreb Kaptol pokrenuo jednu od najuspješnijih i najdugovječnijih akcija - Korak u život. Akcija je započela 2008. godine te se od tada svake godine osiguravaju stipendije za mlade ljude koji po završetku srednje škole moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu i udomiteljske obitelji, a koji imaju želju, no ne i mogućnosti, nastaviti fakultetsko obrazovanje. Od početka akcije osigurana su sredstva za više od 200 stipendija, a uz Rotary club Zagreb Kaptol, u akciju su uključene najveće hrvatske kompanije. Uz njih, svojim su aktivnim sudjelovanjem akciju podržala i mnoga imena hrvatskog sporta, glazbe i kulture. 

Jazziana Croatica projekt je s kojim Borna Šercar djeluje već više od deset godina, vrlo uspješno spajajući razne žanrove glazbe, a ponajviše djelujući kao pokretač jazz scene i općenito trenda očuvanja postojećih vrijednosti i pronalaska novih. U tom smislu neminovna je bila suradnja s LADOM kao trajnim i neprikosnovenim simbolom vrijednosti tradicije i kulture. No, cilj spajanja Jazziane Croatice i LADA nije opetovano i puko obrađivanje postojeće tradicionalne glazbe i nanošenja novih kolorita na i tako vrijedan etnos i melos Hrvatske, već stvaranje sasvim nove vrijednosti koja nije dio „mainstream-a“, u kojem se uglavnom sve reciklira i obrađuje bez posebne dodane vrijednosti. Ideja je stvoriti novi smjer, jedinstvenu hibridnu formu u kojoj bi se ispreplelo tradicionalno pjevanje Ladarica i otvorena jazzistička forma Jazziane u suzvučju, te se time prožela novom svježinom.

Početak suradnje Jazziane i LADA bila je pjesma „Vještice s Kleka“ koja obrađuje legendu o divu Kleku i vješticama koje ga bude. Spot je režirao Zdenko Bašić, a glazbu, tekst i instrumentalno-vokalni aranžman napisao Borna Šercar. Koncept nastavka suradnje i projekta bio bi „pričanje“ drugih poznatih, ponekih i zaboravljenih priča i legendi (Legenda o Veroniki Desiničkoj, Kosjenka, Legenda o Ružici gradu, itd.), i to kroz koreografije i kostimografiju (ne nužno nošnje, već kostimi zanimljivih detalja ovisnih o konkretnoj priči) za pjesme u kojima nastupaju Ladarice. Skladbe, tekstove i aranžmane potpisuje Borna Šercar, a izvođači bi bili: LADO (6 Ladarica), gosti svirači iz LADA (Stjepan Večković, Mladen Kosovec, Marko First, itd.) i Jazziana Croatica.


Cijena ulaznice: 130,00 kn 

U slučaju kiše koncert se neće održati!

Ulaznice možete kupiti ovdje.

There is no translation available.

 

J.S.Bach; W.A.Mozart; L.Brouwer


Advokat novog, rijetkog ili neobičnog, Edin Karamazov prati jedinstvenu umjetničku viziju, kombinirajući duh smjelog istraživanja sa zadatkom proširenja krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju. Dobitnik je prestižne nagrade Edison Award (2002.), Premio Cubadisco za najboljeg stranog muzičara na Kubi (2009.), nominiran za nagrade Grammy (2001. i 2016.), Brit Award (2007.), Premio Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalistu u Italiji (2011), Diapason d'Or i još nekoliko drugih priznanja. Krzystof Penderecki, Arvo Part, Erkki-Sven Tuur, Peter Sculthorpe, kao i kompozitori za gitaru: Leo Brouwer, Dušan Bogdanović i Nikita Koshkin napisali su važna djela za gitaru ili flautu posvećena Edinu Karamazovu.

Svestrani Dani Bošnjak jedan je od najtraženijih hrvatskih flautista. Kao solist član je raznih komornih sastava (Zagrebački puhački ansambl, Cantus ansambl, Accoustic project, Camerata Garestin, Ex Arte, trio Karamazov, Milošev, Bošnjak) i dugogodišnji član Zagrebačke filharmonije. Nastupio je na pet kontinenata, od Musikvereina u Beču, Concertgebouwa u Amsterdamu do Glenn Gould studia u Torontu i Suntory Halla u Tokiu. Flautu je počeo učiti sa 7 godina kod profesora Kondresa, u čijoj je klasi kasnije diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Njegov bogat repertoar seže od rane glazbe koju izvodi na povijesnim instrumentima do skladbi suvremenih autora, uključujući i jazz improvizacije. Praizveo je brojna djela hrvatskih skladatelja od kojih se neka nalaze na novom nosaču zvuka Canto Peregrino u izdanju Cantusa (2014.). Dani Bošnjak svira na flauti Alfred Verhoef.

Odlikovan Prešrenovom nagradom, najvišom slovenskom nagradom za umjetnička postignuća, Aleksandar Milošev glazbenik je širokih stilskih interesa. Kao solist nastupao je sa Zagrebačkim solistima pod ravnanjem Marca Copeya, En Shaoa i Uroša Lojovica, sa Slovenskom, Zagrebačkom i Beogradskom filharmonijom. Surađivao je s mnogim istaknutim umjetnicima kao što su B. Giuranna, R. Filippini, J. Talich, F. Gulli, J. Rahlin, I. Grafenauer, R. Vlatković, G. Capucon, V. Jagling, A. Rudin, R. Tognetti and C. Altenburger. Zahtjevan komorni glazbenik, Aleksandar je član gudačkog Kvarteta Tartini koji je nastupao u mnogim prestižnim dvoranama svijeta. Nastupao je na mnogim komornim festivalima uključujući Komorni festival Colmar (Francuska), Dubrovačke ljetne igre, Mariborski glazbeni septembar i Festival Ljubljana. Na poziciji je vođe dionica viola Slovenske filharmonije, a istu poziciju obnašao je i u Minhenskoj i Londonskoj filharmoniji, Njemačkom komornom orkestru i Orkestru Arturo Toscanini. Njegovi diskografski zapisi uključuju Mozartovu Simfoniju Concertante za violu i orkestar sa Slovenskom filharmonijom, Mozartove kvartete za flautu s D. Formisanom za talijansku kuću Stradivarius, kao i mnoge zapise s Kvartetom Tartini. Čvrsto odan pedagoškom radu, Aleksandar poučava violu kao izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji Zagreb i kao gostujući profesor na Trinity Laban konzervatoriju za glazbu i ples u Londonu.


Cijena ulaznice: 110,00 kn 

U slučaju kiše koncert će se održati u srijedu, 08.09.

Ulaznice možete kupiti ovdje.

There is no translation available.

Lucija Stilinović, flauta

C. Debussy; A. Honnegger; F. Poulenc; E. Varèse; E. Bozza; M. Ravel

Koncert u suradnji s ciklusom Triade ansambla Antiphonus


Ansambl Antiphonus od osnutka 2008. godine daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku, na svim hrvatskim festivalima, u brojnim gradovima i inozemstvu, dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput  muzikalnog  Amora,  odapinje strelice u srca svoje publike. Tako su neki od programskih vrhunaca netom proteklih sezona bili Bachova Muka po Ivanu, Cavallierijevo Prikazanje duše i tijela, Purcellova Dido and Aeneas, Lametacije i Lagrime di san Pietro Lassa, knjige madrigala Monteverdija, Gesualda, Luzzaschija i Ligetija, Vespro della Beata Vergine Claudija Monteverdija, Bachovi moteti,  niz hrvatskih praizvedbi i djela naručenih za Antiphonus, zatvaranje zagrebačkog Biennala i nastupi kojima je ansambl predstavljao Hrvatsku u inozemstvu - turneje po Finskoj, Sloveniji, Srbiji i Francuskoj.  Antiphonus je otvorio Muzej Apoksiomena, proslavio osnivanje Sveučilišta u Zadru, nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama, vraćao se dragim prijateljima i publici na Osorskim večerima, Korkyra Baroque, Orlando furioso u Dubrovniku, brojnim prigodama u Zadru, Slavonskom Brodu i u novije vrijeme često u Splitu, gdje je 2018. godine osvojio i Juditu. Među sjajnim glazbenicima s kojima surađuje u svojoj koncertnoj sezoni i gostovanjima, tu su Krešimir Špicer, Dmitry Sinkovsky, Pavao Mašić, Krešimir Stražanac, Edin Karamazov, Luca Pianca, Karolina Eyck, Margret Koell, Pavle Zajcev, kao i tvorci čudesnih instrumenata viola organista, Slawomir Zubrzycki i Yaybahara, Gorkem Şem.


Cijena ulaznice: 110,00 kn 

U slučaju kiše koncert će se održati u ponedjeljak, 06.09.

Ulaznice možete kupiti ovdje.

There is no translation available.

 

Gošća: Barbara


Stjepan Jimmy Stanić (Zagreb, 20. siječnja 1929) bez sumnje je jedan od najznačajnijih pjevača i zabavljača u povijesti hrvatske zabavne glazbe. Po srcu i vokaciji iskonski „jazzer“ i „swinger“, s jednakim je uspjehom desetljećima izvodio uz jazz standarde i evergreene i popularne pučke melodije, oživljujući uvijek iznova „vse te cajte kaj su prešli“. Svih tih minulih godina pa sve do danas Jimmy je ostao jednako svjež i prihvatljiv brojnim naraštajima ljubitelja dobre glazbe. Uvijek samosvojan i originalan, postojano je slijedio svoju glazbenu i životnu zvijezdu te na kraju stekao status legende koju jednako poštuju i stari i mladi.

Jimmy je bio i ostao izuzetan primjer vrhunskog izvođača songa, za naše prilike rijetko utjelovljenje onog što je u povijesti zabavne glazbe i jazza predstavljao „poker asova“ velike američke pjesmarice („The Great American Songbook“). Prividno nehajan, prekrasnog baritona poput rodonačelnika svih „croonera“ Binga Crosbyja, s nenadmašnim fraziranjem, improviziranjem i dramatskom izražajnošću „Najvećeg“, Franka Sinatre, s decentnošću i majstorskom artikulacijom izgovaranja teksta Nata „Kinga“ Colea i s jedinstvenom, nenadmašnom „stand-up“ komikom Deana Martina...

Da bi uspio preživjeti u svijetu, kojem jazz i swing baš nisu prvi izbor na glazbenom jelovniku, Jimmy je desetljećima pjevao, svirao i skladao pjesme prirasle srcu šireg kruga ljubitelja popularnih melodija. I na tom je polju ostao autentičan i neponovljiv jer su svi ti brojni napjevi, dragi mnogim generacijama, nosili njegov osebujni zaštitni znak, prožet neodoljivim humorom, finom lascivnošću te iznad svega osebujnim načinom intepretacije.

Zajednički naziv svim nastupima i svim izvedbama Jimmyja Stanića svakako su „dobre vibracije“ te užitak muziciranja i radost življenja, koja se s pozornice ili s nosača zvuka obilno prenosi na slušatelja i gledatelja. Jimmy je jednako uvjerljiv i kad izvodi sjetne balade i razdragane pošalice. Uz Jimmyja su vezane brojne anegdote te o njemu kruže mnoge urbane, ali i stvarne legende (spomenimo samo sviranje kontrabasa s Dizzyjem Gillespiejem). Kad spomenete ime Jimmya Stanića, svačije se lice razvuče u osmijeh. Nedavno sam renomiranog slovenskog kantautora Zorana Predina upitao tko mu je životni i glazbeni uzor. Bez razmišljanja je odgovorio „Jimmy Stanić“ i zatim s velikom radošću govorio o Jimmyju i njegovom dragocjenom, „easy going“ poimanju života i glazbe.

Dio meni posebno dragog i autentičnog obilježja života i umjetničkog djelovanja velikog Jimmyja svakako je i njegovo nepatvoreno „zagrepčanstvo“, njegov izvorni šarmoviti „purgeraj“. Jimmy je nedvojbeno jedan od posljednjih Mohikanaca starog Zagreba koji nestaje, a tu dragu, slatku patinu pokazuje i svjedoči na svakom koraku, svojim ponašanjem, svojim jezikom i svojim specifičnim humorom. I kao što se njegov glazbeni stil desetljećima, pa gotovo i cijelo jedno stoljeće, bez problema prilagođavao novim generacijama, tako se i Jimmy prilagođavao svojem voljenom rodnom gradu, odlazeći iz svoje Vlaške ulice na Trešnjevku pa preko Save u Utrine i u Turopolje…

… Dodatnu draž pruža i aktivno sudjelovanje Jimmyjeve životne družice, gospođe Barbare, koja iskrenošću nastupa i toplinom svojeg glasa znatno pridonosi cjelokupnom dojmu.

Aranžer i dirigent Josip Cvitanović znalački je obavio posao sa svojim orkestrom, prožet raznolikošću žanrova, ugođaja i ritmova. Izvorno i sam zakleti „jazzer“ i „swinger“, u velikom je Jimmyju pronašao srodnu dušu pa se radost zajedničkog muziciranja osjeća u svakom taktu i u izvrsnoj svirki orkestra koji jednako dobro zvuči i u „broadwayskim“ i u „nashvilskim“ i u „vlaškovuličanskim“ temama.

Jimmy Stanić postao je slavan izvedbama brojnih „vječno zelenih melodija“, a ovim albumom svjedoči da je ne samo svojim godinama nego i svojim najnovijim diskografskim pothvatom i on sam pravi pravcati JIMMY ZIMZELEN.

                                                                                                                                               Iz teksta Nina Škrabe: JIMMY ZIMZELEN


Cijena ulaznice: 110,00 kn 

U slučaju kiše koncert će se održati u subotu, 04.09.

Ulaznice možete kupiti ovdje.

There is no translation available.

Gosti: Marco Graziani, violina; Ivan Graziani, violina; Hiwote Tadesse, viola; Smiljan Mrčela, violončelo

R. Schumann; C. Schumann; A. Dvořák


Aljoša Jurinić (Zagreb, 1989.) hrvatski je pijanist koji je svoj najveći međunarodni uspjeh ostvario 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi. Laureat je Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine u Bruxellesu i finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Leedsu 2018. godine. Pobjednik je više državnih i međunarodnih natjecanja, među ostalim triju međunarodnih pijanističkih natjecanja u Italiji: Encore! Shura Cherkassky u Milanu (2012.), Luciano Luciani u Cosenzi te natjecanja u Massarosi (oba 2014.).

Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, od kojih se ističu Mladi glazbenik godine po izboru Zagrebačke filharmonije (2012) i Nagrada Ivo Vuljević (2010); pobjednik je Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru (2013) i Tribine Darko Lukić (2015). Dobitnik je Godišnje nagrade Vladimir Nazor za 2015. i Nagrade Milka Trnina za 2017. godinu.

Nastupao je kao solist i uz pratnju orkestra na renomiranim pozornicama kao što su Carnegie Hall (New York), Musikverein (Beč), Salle Cortot (Pariz), Gasteig (München), Tokyo Opera City Concert Hall, Osaka Symphony Hall, La Sala Verdi (Milano), BOZAR (Bruxelles), Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog (Zagreb) i Kolarac (Beograd), te na važnim festivalima, uključujući Serate Musicali (Milano), Chopin and His Europe (Varšava), Chopin Festival (Nohant), From Easter to the Ascension (Tbilisi), Kijevske ljetne večeri, Chopin Festival (Mariánské Lázně), International Keyboard Institute Festival (New York), Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, i drugima. U 2018. na turneji u Kini održao je niz solističkih koncerata, u 2019. predstavio se u Japanu, a krajem 2019. odlazi na novu turneju u Kinu.

Nastupio je s nizom renomiranih dirigenata i orkestara kao što su Varšavska filharmonija, Simfonijski orkestar Berlinskoga radija, Nacionalni orkestar Belgije, Kraljevska flamanska filharmonija, Valonski komorni orkestar, Filharmonija Plauen-Zwickau, Filharmonija Brno, Zagrebačka filharmonija, Sarajevska filharmonija, Kosovska filharmonija, Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, i drugi.

Diskografski prvijenac Chopin Alive sa djelima F. Chopina izdala je tvrtka CristoforiumArt 2017. godine, dok je drugo diskografsko izdanje pod nazivom Correspondances realizirala španjolska tvrtka KNS 2020. godine.

Na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru završio je pijanistički program najvišeg stupnja poslijediplomske koncertne izobrazbe (Konzertexamen) u klasi prof. Grigoryja Gruzmana (2014-2019). Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana (2007-2012). Dvije godine studija proveo je na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi pok. prof. Noela Floresa (2009-2011), a potom tri godine usavršavanja na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi glasovite Eliso Virsaladze (2011-2014).

Aljoša Jurinić je 2019. godine odlikovan ordenom Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića te je dobitnik Nagrade Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u programu 70. Dubrovačkih ljetnih igara.


Cijena ulaznice: 110,00 kn 

U slučaju kiše koncert će se održati u četvrtak, 02.09.

Ulaznice možete kupiti ovdje.

 

There is no translation available.

 

Večer za Vas


Matej Meštrović  bez sumnje je najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni. Ekskluzivni je umjetnik izdavačke kuće PARMA Recordings (USA). 2018. godine praizveo je “Dunavsku Rapsodiju” za klavir i orkestar u glavnoj dvorani Carnegie Hall - Stern, i time postao prvi hrvatski kompozitor koji je imao praizvedbu vlastitog djela u toj prestižnoj dvorani. Autor je glazbe za tri hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO - Šangaj 2010, Hannover 2000, LISABON 1998. za čiju je realizaciju nagrađen i Nagradom Grada Zagreba. Dobitnik je brojnih nagrada: "Posebne nagrade gradonačelnika Karlovyh Vary", “Oktavijan” na “Danima hrvatskog filma”, “Baldo Čupić” za najbolji nacionalni turistički film, 4 Global Music Awards nagrade. Njegov CD “Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos” uvršten je na Spotify listu 50 klasičnih izdanja. U izdanju PARMA Recordings, Meštrovićev CD “3 Rapsodije za klavir i orkestar” snimljen sa Zagrebačkom Filharmonijom, prvi je službeni CD u povijesti tog orkestra za američko tržište te ujedno i dobitnik "Global Music Awards Golden Medal" 2019. godine. Američka kritika proglasila je Mateja Meštrovića hrvatskim John Williamsom. U travnju ove godine, Meštrovićev CD "Piano Waves" osvaja nagradu najbolji album Klasične glazbe kao i nagradu za najbolji album u svima kategorijama na uglednog američkoj web stranici Solopiano.com. Krajem rujna ove godine, Meštrovića očekuje snimanje autorskog materijala sa London Symphony Orchestra u Abbey Road studiju, za izdavačku kuću PARMA Recordings.

Renata Sabljak hrvatska je kazališna glumica i pjevačica. Nagrađivana je za svoj rad prestižnim glumačkim nagradama. Radi kao glumica s aktivnim angažmanom u kazalištu Komedija. 
Studirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Pjevanje je usavršavala u glazbenoj školi Blagoje Bersa. Debitirala 2002. godine u predstavi "Little shop of horrors" u Komediji,igrala u predstavi "Full Monty", glavne uloge u mjuziklima Chicago (Roxie Hart), Cabaret (Sally Bowles), Yvette u nagrađivanoj predstavi Mutter Courage, u baletu "Breza" i ostalim dramskim naslovima. Od ostalih kazališnih angažmana, valja spomenuti one na Dubrovačkim ljetnim igrama, u kazalištima Mala scena, Žar ptica, Kufer i Trešnja, te HNK Split (Perina Štrambera u Spli'skom akvarelu). Svoje pjevačke i glumačke sposobnosti, pokazala je u filmu i istoimenoj seriji Holding. Svoj glas je posudila u sinkronizacijama brojnih animiranih filmova za razne produkcije i Disney, u kojima je glumila i pjevala naslovne i sporedne uloge te u radio dramama. Rad u matičnoj kazališnoj kući Komedija, nagrađen je 2005. godine za ulogu Marice u drami „Svoga tela gospodar“ Nagradom Ivo Fici za najboljeg mladog glumca do 28 godina; za ulogu Aide u istoimenom mjuziklu Nagradom hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u opereti ili mjuziklu – ženska uloga za sezonu 2005./2006., te istom Nagradom ali za sezonu 2007./2008. za ulogu Sandy Dumbrowski u mjuziklu „Briljantin“ i za ulogu Belle (Ljepotica) u mjuziklu „Ljepotica i zvijer“ kazališta Trešnja. Pod okriljem kazališta Žar Ptica dobiva nagradu za najbolju animaciju lutke, za ulogu Mala Do u predstavi „Čarobna flauta“. Još jednu Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u opereti ili mjuziklu – ženska uloga za sezonu 2013./2014. osvaja za ulogu Lady of the Lake u „Monty Python’s Spamalot“. Nagrada Orlando za umjetničko ostvarenje, uručena joj je 2006. godine, za naslovnu ulogu u predstavi „Ondine“, na Dubrovačkim ljetnim igrama (na kojima je igrala i Puka u "Snu ivanjske noći", Don Quiotu). Surađuje s mnogim umjetnicima, jazz glazbenicima, sastavima, tamburaškim orkestrima, simfonijskim orkestrima, te Zagrebačkom filharmonijom. Primila je Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za dosadašnja umjetnička ostvarenja. Igra naslovne uloge Ninu Filipovnu u kultnom mjuziklu "Jalta, jalta", Donnu Sheridan u mjuziklu "Mamma mia" i Mariju Magdalenu u mjuziklu "Jesus Christ Superstar". Predaje kao vanjski suradnik na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.


Cijena ulaznice: 110,00 kn 

U slučaju kiše koncert će se održati u utorak, 31.08.

Ulaznice možete kupiti ovdje.

There is no translation available.

 

Poznatu i vrlo rasprostranjenu uzrečicu prema kojoj samo jedan pojam navodi na pomisao o Meksiku više od tequile, a to je mariachi, ne valja shvatiti tek kao neizbježan citat iz površnog turističkog vodiča kroz folklor ove velike zemlje južno od rijeke Rio Grande. "Žive boje mariachija, njegove svjetle, jasne, duboke i skladne melodije sjedinjuju se kako bi otkrile srce i dušu Meksika", zapisala je Sylvia González u knjizi "Mexico: The Meeting of Two Cultures", pokazujući da se ni definicija stručnjaka ponekad ne može udaljiti od popularne predodžbe o najprepoznatljivijem meksičkom glazbenom proizvodu.

Slično razmišlja i Ivan Androić, pjevač i utemeljitelj zagrebačkog mariachi sastava "Los Caballeros": "Pojam mariachi u meni budi vizualnu dimenziju koja je šira od glazbene. To je slika arene, pijeska, bikova, ljudi, mirisa...".

Nastupaju: Ivan Androić - Deda, vihuela; Milko Jovetić, guitarrón; Adrijan Humaan, gitara; Hrvoje Cicvarić - Micko, gitara; Leonel Salazar, vihuela; Krešimir Fabijanić, truba; Franjo Vinković, truba; Petar Haluza, violina; Tomislav Vitković, violina; Ivan Zovko, violina


Cijena ulaznice: 110,00 kn 

U slučaju kiše koncert će se održati u nedjelju, 29.08.

Ulaznice možete kupiti ovdje.

There is no translation available.

Praizvedba djela Maka Murtića naručenog za Scenu AMADEO

J. Haydn; J. Budinich; A. Pärt; H. Villa-Lobos; M. Kugel; L. Janjanin; M. Murtić: Kvartet za flautu, violu, violončelo i gitaru - praizvedba


Ansambl Illyrica je internacionalni komorni sastav čiji su članovi mladi glazbenici s raznovrsnim kulturološkim korijenima, ali međusobno povezani obrazovanjem u Hrvatskoj – Nika Bauman (flauta), Iva Casian-Lakoš (violončelo), Marko Ferlan (gitara), a 2017. godine im se pridružuje Hiwote Tadesse (viola). Etnička raznovrsnost donosi mješavinu hrvatskog, austrijskog, slovenskog, meksičkog, etiopskog i američkog temperamenta, te članovi jednako rado izvode djela skladatelja iz tih područja kao i ona majstora zapadne klasične glazbe. Inovativna kombinacija instrumenata u ansamblu vodila je stvaranju repertoara koji se sastoji od originalnih djela, vlastitih aranžmana te novih kompozicija mladih skladatelja pisanih upravo za Illyricu. Premda su visoko obrazovanje stekli u različitim zemljama svijeta (Austrija, SAD, Belgija), članovi su tijekom seminara i radionica u Hrvatskoj stvorili čvrstu umjetničku i prijateljsku vezu koja se jasno očituje u njihovom zajedničkom stvaranju glazbe pune emocija, veselja, strasti i ljubavi. Zbog života u različitim državama, njihove koncerte moguće je isključivo čuti tijekom ljetne sezone. Nastupali su na festivalima diljem Hrvatske i Slovenije, a 2021. snimili su “Makov nokturno” M. Murtića za Muzički Biennale Zagreb.

Mak Murtić (1988., Zagreb) tijekom svoje glazbene karijere veliku pozornost pridaje sustavnom promicanju i edukaciji o hrvatskoj glazbi i stvaralaštvu, od tradicijske do suvremene glazbe. Njegov rad uključuje vrlo specifične elemente poput ritmova,  intonacijskih sustava i stilova pjevanja, u suvremene jazz i klasične skladbe, aranžmane te u narativnu glazbu svog orkestra Mimika. Obrazovao se na Middlesex University-u u Londonu pod mentorima Roland Perrinom, Dave O'Higginsom, te Mark Armstrongom. Murtić je tako imao prilike nastupati na svim većim festivalima u Engleskoj i Hrvatskoj kao što su Latitude festival, London Jazz Festival tri puta, London Olympics, London Paralympics, te kao pobjednik nove glazbe na jazz festivalu Love Supreme i mnogim drugima, surađivao s BBC-em na projektu Adopt a Composer te sa Jazz FMom na raznim projektima. HRTom i različitim ansamblima u Hrvatskoj i Engleskoj. Murtić sklada glazbu za filmove i kazalište, te je nedavno skladao glazbu za film "Jedna od nas" Đure Gavrana koji je osvojio posebno priznanje na festivalu ZagrebDox. U suradnji sa koreografkinjom Mirjanom Preis radio je na predstavi Granice: Mogući koncert te je u sklopu Rijeka2020 / EPK2020 pisao glazbu za film radnog naziva Omejena Zemja. Pisao je aranžmane za koncert Darka Rundeka s Jazz Orkestrom HRT-a te skladbu instalaciju za Muzički bijenale u Zagrebu 2019. Murtić je nastupao sa CEEC Big Bandom u Kini 2017 godine, te trenutno s nekim članovima Mimika Orkestra vodi i sastave Pravda ≠ Plemya (Truth ≠ Tribe) i Živa Voda, svira u sastavu Antenat te surađuje s mnogim glazbenicima, koreografima i redateljima.


Cijena ulaznice: 70,00 kn 

U slučaju kiše koncert će se održati u petak, 27.08.

Ulaznice možete kupiti ovdje.

Pagina 1 di 2

Luogo

Demetrova 1, 10 000 Zagreb, +385 1 4816 908, info@scenaamadeo.hr

Sponsor