pasica nova Amadeo

amadeo banner 2023

08.09.2023. / 20:30 / Galerija Klovićevi dvori / Amália Baraona i Vitor Garbelotto / Dorival Caymmi susreće Badena Powella Featured

Rate this item
(0 votes)
There is no translation available.

Od Afro-Brazilske glazbe do Bossa Nove: Dorival Caymmi susreće Badena Powella

Amália Baraona, vokal   

Vitor Garbelotto, gitara   


Glazbenik i aranžer Vitor Garbelotto dio je nove generacije brazilskih gitarista koji je izgradio dojmljivu međunarodnu karijeru tijekom posljednjih deset godina. Brazilac, Talijan i građanin svijeta koji živi u Francuskoj od 2016. godine, Vitorova glazba nadilazi i fascinira - od uličnih festivala i privatnih koncerata, do velikih nacionalnih pozornica poput "La Folle Journée", "Le Rendez-vous de l'Erdre", Le lieu unique i Théâtre Graslin. Bilo da se radi o ritmičkoj karakteristici ili toplom virtuozitetu, Garbelotto je svestrani gitarist koji je već poznat po svom izvanrednom debiju i hrabrim izborima. Njegov prvi album, "Radamés Gnattali - Complete works for solo guitar", donio mu je nagradu APCA 2010. (Nagrada Sao Paulskih kritičara umjetnosti) i nominaciju za nagradu brazilskog glazbenog priznanja kao otkriće godine. Godine 2015. objavio je drugi album pod nazivom "Sarau para Radamés", ovaj put koristeći svoju kreativnost i osjetljivost na aranžmanima za solo gitaru klasičnih brazilskih glazbenih djela. Hvaljen od strane međunarodnih kritičara, ovaj album bio je CD mjeseca u francuskom časopisu "Guitare Classique Magazine". Od 2014. do 2016. godine bio je član kvarteta gitara Tau Quartet. S tim kvartetom je tri puta gostovao u Danskoj, gdje su održali više od četrdeset koncerata u javnim školama u nekoliko gradova. Njegovo najnovije djelo (2018.), pod nazivom "Loro Project", rezultat je susreta između Garbelottovih brazilskih gitara i Henrik Andréovog violinskog jazza. Ovaj projekt otkriva dijaloge i veze između kontinenata.

Rođena u Portugalu, Amália Baraona je odrasla u Brazilu, slušajući i pjevajući brazilsku popularnu glazbu i bossa novu od malih nogu. Nakon povratka u Europu, Amália je otkrila jazz i swing te sudjelovala na radionicama s Ancom Parghel (RO), Geneviève Frasellee (BE), Paulom Oliveirom (PT), Marijom Pia De Vito (IT) i Deborah J Carter (SAD), započinjući glazbenu karijeru u Bruxellesu početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Godine 2003. preselila se u Albaniju, kasnije u Hrvatsku, a zatim u Sjevernu Makedoniju. Od 2019. godine živi u Beogradu, Srbija, gdje redovito izvodi bossa novu i popularnu brazilsku glazbu. Amália Baraona snimila je svoj prvi album "Mulheres" 2010. godine, u kojem nudi poetsku turneju kroz muze poznatih skladatelja brazilske popularne glazbe. 2012. godine izdala je svoj drugi album "Menescantando" posvećen Robertu Menescalu, koji se i pojavljuje na dvije pjesme. Godine 2015. izlazi album "3 Mundus" na kojem se Amáliji pridružuju tri gitarista, među kojima i Petrit Ceku, te s kojim nastupa na tri koncerta u Poljskoj i Hrvatskoj 2016., 2017. i 2019. godine. Nakon pandemije COVID-19, Amália se vratila s novim albumom "Everyday a Little Love", u suradnji s Vasilom Hadžimanovom, Petrom Ćulibrkom, Gentijem Rushijem, Martinom Gjakonovskim, Kirilom Kuzmanovom i Cláudiom Infanteom. Njezin najnoviji projekt je suradnja s brazilskim gitaristom, glazbenikom i aranžerom Vitorom Garbelottom.

Dorival Caymmi i Baden Powell smatraju se jednima od najizražajnijih i najvažnijih skladatelja brazilske popularne glazbe 20. stoljeća, koji su crpili inspiraciju iz afro-brazilske glazbe. Iako su pripadali različitim generacijama, Caymmi i Baden Powell su se susreli s Tomom Jobimom te su na različitim razinama imali velik utjecaj i doprinos u pokretu bossa nove. Dorival Caymmi je opisan od strane Toma Jobima kao "univerzalni genij" i "najveći brazilski skladatelj", dok se Baden Powella smatra da je za gitaru bio ono što je João Gilberto bio za stil, ili Tom Jobim za skladanje.


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 09.09. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

Read 7408 times Last modified on Monday, 10 July 2023 16:52
Jakov Jandrić

| Author

Location

Demetrova 1, 10 000 Zagreb, +385 1 4816 908, info@scenaamadeo.hr

Sponsors