pasica nova Amadeo

amadeo banner 2023

Petak, 03.09.2021. / 20:30 / Galerija Klovićevi dvori / Jimmy Stanić i Kvartet Josipa Cvitanovića Featured

Rate this item
(0 votes)
There is no translation available.

 

Gošća: Barbara


Stjepan Jimmy Stanić (Zagreb, 20. siječnja 1929) bez sumnje je jedan od najznačajnijih pjevača i zabavljača u povijesti hrvatske zabavne glazbe. Po srcu i vokaciji iskonski „jazzer“ i „swinger“, s jednakim je uspjehom desetljećima izvodio uz jazz standarde i evergreene i popularne pučke melodije, oživljujući uvijek iznova „vse te cajte kaj su prešli“. Svih tih minulih godina pa sve do danas Jimmy je ostao jednako svjež i prihvatljiv brojnim naraštajima ljubitelja dobre glazbe. Uvijek samosvojan i originalan, postojano je slijedio svoju glazbenu i životnu zvijezdu te na kraju stekao status legende koju jednako poštuju i stari i mladi.

Jimmy je bio i ostao izuzetan primjer vrhunskog izvođača songa, za naše prilike rijetko utjelovljenje onog što je u povijesti zabavne glazbe i jazza predstavljao „poker asova“ velike američke pjesmarice („The Great American Songbook“). Prividno nehajan, prekrasnog baritona poput rodonačelnika svih „croonera“ Binga Crosbyja, s nenadmašnim fraziranjem, improviziranjem i dramatskom izražajnošću „Najvećeg“, Franka Sinatre, s decentnošću i majstorskom artikulacijom izgovaranja teksta Nata „Kinga“ Colea i s jedinstvenom, nenadmašnom „stand-up“ komikom Deana Martina...

Da bi uspio preživjeti u svijetu, kojem jazz i swing baš nisu prvi izbor na glazbenom jelovniku, Jimmy je desetljećima pjevao, svirao i skladao pjesme prirasle srcu šireg kruga ljubitelja popularnih melodija. I na tom je polju ostao autentičan i neponovljiv jer su svi ti brojni napjevi, dragi mnogim generacijama, nosili njegov osebujni zaštitni znak, prožet neodoljivim humorom, finom lascivnošću te iznad svega osebujnim načinom intepretacije.

Zajednički naziv svim nastupima i svim izvedbama Jimmyja Stanića svakako su „dobre vibracije“ te užitak muziciranja i radost življenja, koja se s pozornice ili s nosača zvuka obilno prenosi na slušatelja i gledatelja. Jimmy je jednako uvjerljiv i kad izvodi sjetne balade i razdragane pošalice. Uz Jimmyja su vezane brojne anegdote te o njemu kruže mnoge urbane, ali i stvarne legende (spomenimo samo sviranje kontrabasa s Dizzyjem Gillespiejem). Kad spomenete ime Jimmya Stanića, svačije se lice razvuče u osmijeh. Nedavno sam renomiranog slovenskog kantautora Zorana Predina upitao tko mu je životni i glazbeni uzor. Bez razmišljanja je odgovorio „Jimmy Stanić“ i zatim s velikom radošću govorio o Jimmyju i njegovom dragocjenom, „easy going“ poimanju života i glazbe.

Dio meni posebno dragog i autentičnog obilježja života i umjetničkog djelovanja velikog Jimmyja svakako je i njegovo nepatvoreno „zagrepčanstvo“, njegov izvorni šarmoviti „purgeraj“. Jimmy je nedvojbeno jedan od posljednjih Mohikanaca starog Zagreba koji nestaje, a tu dragu, slatku patinu pokazuje i svjedoči na svakom koraku, svojim ponašanjem, svojim jezikom i svojim specifičnim humorom. I kao što se njegov glazbeni stil desetljećima, pa gotovo i cijelo jedno stoljeće, bez problema prilagođavao novim generacijama, tako se i Jimmy prilagođavao svojem voljenom rodnom gradu, odlazeći iz svoje Vlaške ulice na Trešnjevku pa preko Save u Utrine i u Turopolje…

… Dodatnu draž pruža i aktivno sudjelovanje Jimmyjeve životne družice, gospođe Barbare, koja iskrenošću nastupa i toplinom svojeg glasa znatno pridonosi cjelokupnom dojmu.

Aranžer i dirigent Josip Cvitanović znalački je obavio posao sa svojim orkestrom, prožet raznolikošću žanrova, ugođaja i ritmova. Izvorno i sam zakleti „jazzer“ i „swinger“, u velikom je Jimmyju pronašao srodnu dušu pa se radost zajedničkog muziciranja osjeća u svakom taktu i u izvrsnoj svirki orkestra koji jednako dobro zvuči i u „broadwayskim“ i u „nashvilskim“ i u „vlaškovuličanskim“ temama.

Jimmy Stanić postao je slavan izvedbama brojnih „vječno zelenih melodija“, a ovim albumom svjedoči da je ne samo svojim godinama nego i svojim najnovijim diskografskim pothvatom i on sam pravi pravcati JIMMY ZIMZELEN.

                                                                                                                                               Iz teksta Nina Škrabe: JIMMY ZIMZELEN


Cijena ulaznice: 110,00 kn 

U slučaju kiše koncert će se održati u subotu, 04.09.

Ulaznice možete kupiti ovdje.

Read 6833 times Last modified on Giovedì, 23 Dicembre 2021 21:55
Jakov Jandrić

| Author

Luogo

Demetrova 1, 10 000 Zagreb, +385 1 4816 908, info@scenaamadeo.hr

Sponsor