pasica nova Amadeo
27.08.2023. / 20:30 / Galerija Klovićevi dvori / Tedi Spalato i Ante Gelo / Lipote Gladan, Ljubavi Žedan… P. Srđenović

27.08.2023. / 20:30 / Galerija Klovićevi dvori / Tedi Spalato i Ante Gelo / Lipote Gladan, Ljubavi Žedan… Featured

Rate this item
(0 votes)

Tedi Spalato splitski je glazbenik, prepoznatljiv po svom opusu dalmatinske zabavne glazbe, s prizvukom šansone, jazza i wold music elemenata. Dobitnik je mnogih festivalskih nagrada te ponosni vlasnik četiri Porina. Ozbiljno bavljenje glazbom započinje sa 18 godina. Nastupa u sklopu domaćih klapa i grupa, do poziva u sastav Anima. Izvodili su soul i jazz glazbu, čije prizvuke je zadržao u svojom prepoznatljivom glazbenom izričaju. Nakon tri godine, 1982. godine, na poziv Slobodana Kovačevića postaje gitarist grupe More, koja je izrodila kasnije poznate glazbenike kao što su Oliver Dragojević, Doris Dragović, Meri Cetinić i Jasmin Stavros . Snimili su album “Hajde da se mazimo.”

  1. 1985. godine odlučuje se za solističku karijeru. Debitira na Splitskom festivalu 1986. godine s pjesmom “Konoba”, koju izvodi u duetu s, također bivšom članicom grupe More, Meri Cetinić. Nastupima na ovom Festivalu ostaje vjeran do današnjih dana. Uvijek je pomno birao glazbenike s kojima je radio, čemu svjedoče nagrade struke i publike proizašle iz tih suradnji. Neki od njegovih najdražih prijatelja glazbenika su: Gibonni, Oliver Dragojević, Marijan Ban, Luky, Neno Belan, Hari Rončević, Meri Cetinić, Josipa Lisac, Tamara Obrovac, Dino Dvornik.

Osim uspješne estradne solo karijere, paralelno je gradio i karijeru na kazališnim daskama. S angažmanom u HNK Split, nastupa u poznatim operetama Mala Floramy i Splitski akvarel, ali i u dramskim i baletnim predstavama. Od 2000. do 2019. godine, izdao je osam samostalnih live i studijskih albuma. Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su Konoba, Sve ću preživit i Lipote gladan, ljubavi žedan, More snova,.  Dalmatino povišću pritrujena… Prvi Porin osvaja 2001. godine za najbolji album zabavne glazbe “Live in Lisinski”. Za vokalnu je suradnju nagrađen 2001. Godine Porinom s Josipom Lisac za izvođenje pjesme “Dalmatino povišću pritrujena”. 2004. godine trijumfira na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku s pjesmom “Lipote gladan, jubavi žedan”, s prvom nagradom žirija, prvom nagrade publike i nagradom za najbolji tekst. Osvaja  Porin 2006. godine s Tamarom Obrovac za nabolju vokalnu suradnju  za pjesmu “Ti i ja”. Na  Festivalu dalamtinske šansone  2007. godine osvaja prvu nagradu žirija te drugu nagradu publike za duet s Hari Rončevićem “Dalmatinska duša prava”. 2008. godine u suradnji s klapom Šufit na pjesmi “Zaplakala pisma” dobiva prvu nagradu žirija i drugu nagradu publike. Također, dobio je priznanje za najbolje kantautorsko djelo i za najbolji tekst. S pjesmom “Vridilo se rodit”, u suradnji s klapom Filip Dević, osvojio je Nagradu Zdenko Runjić za najbolju pjesmu Splitskog festivala 2009. godine. Osvojio je Porin  2010, god, u kategoriji  za najbolji  album zabavne glazbe “Kadenca”. Na Splitskom festivalu 2019. godine, zajedno sa Goranom Karanom, osvaja  1. Nagradu publike i 1. Nagradu žirija za pjesmu “Kuća naše pisme” koju je napisao Goran Karan. Na Splitskom festivalu 2020. godine osvojio je 2. nagradu žirija za pjesmu “Ne zamiri vilo”.

Osvojio je Porin za najbolju vokalnu suradnju sa grupom Pavel  za pjesmu “ Ne daj na nas” , 2021.god.

Ante Gelo rođen je u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju Glazbenu školu Vatroslav Lisinski u razredu prof. Felix Spillera. Na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu diplomirao je jazz gitaru 2001. godine. Na istom je Sveučilištu 2001. godine upisao magistarski studij kompozicije i aranžiranja. Nakon povratka iz Graza nastupao je na mnogobrojnim koncertima i jazz festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Francuskoj, Brazilu, Australiji, Kini, Skandinaviji i Tajvanu. Tijekom godina nastupao je i na poznatim svjetskim koncertnim pozornicama: L’Olympia u Parizu s Oliverom Dragojevićem i Terezom Kesovijom, Royal Albert Hall u Londonu, Wiener Konzerthaus u Beču, Carnegie Hall u New Yorku i Sydney Opera House s Oliverom Dragojevićem.
Ante Gelo poznat je i po suradnji s renomiranim hrvatskim i svjetskim glazbenicima: Oliver Dragojević, Arsen Dedić, Gabi Novak, Matija Dedić, Boško Petrović, Nina Badrić, Amira Medunjanin, Tamara Obrovac, Lee Harper, Albert Marsico, David Gazarov, Gino Paoli i brojnim drugim. Piše za brojne orkestre poput Zagrebačke filharmonije, Zagrebačkih solista, Simfonijskog orkestra HRT-a, Berklee World Strings Orchestra, Big Banda HRT-a, Simfonijskog orkestra RTV Slovenije, Vojvođanski Simfonijski orkestar i mnoge druge.

Sudjelovao je sa svojim bandom Ante Gelo band kao “kućni band” u televizijskim emisijama HRT-a “Volim Hrvatsku” (od prve sezone 2012. godine), “Satirikon” (2016./2017.) i “5.com s Danielom” (2019./2020.).


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 28.08. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

Read 6656 times Last modified on Subota, 24 Lipanj 2023 12:42
Jakov Jandrić

| Author

Lokacija

Galerija Klovićevi Dvori, Jezuitski trg 4, 10000 Zagreb