pasica nova Amadeo

amadeo banner 2023

04.09.2023. / 20:30 / Galerija Klovićevi dvori / Nina Čorić uz Tamburaški orkestar HRT-a / Lorca, flamenco i tambura Featured

Rate this item
(0 votes)
There is no translation available.

Flamenco u ozračju tambure 

Dirigent: Siniša Leopold

                                                                                                                                                                                                                                       


In memoriam Nenad Jalševac-Nenči

 

Koncert je posvećen uspomeni na prerano preminulog basista grupe Duende Nenada Jalševca-Nenčija (1959.-2018.), koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv osobni i profesionalni trag na Sceni Amadeo.

Kao vrsni majstor tona, Nenči je učinio Scenu Amadeo mjestom zvučne čarolije za publiku i brojne umjetnike.


 

Kao inspiracija za ovu suradnju poslužile su stare španjolske pjesme koje je 1931. na klaviru odsvirao i snimio Federico García Lorca s pjevačicom i plesačicom La Argentinitom te ih time nanovo popularizirao. Andalužani García Lorca i Manuel de Falla zaslužni su za prvi festival flamenka održan u Granadi 1922., na čemu im je flamenko zajednica ostala zahvalna do danas. 

Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda na 100-tu su godišnjicu tog značajnog događaja po prvi puta izveli Lorcina djela u Studiju Bajsić na HRT-u. U suradnji s pjevačicom flamenka Ninom Ćorić novo ruho pjesmama dali su Krunoslav Seletković, Marko Bertić i Filip Novosel.

Nina Ćorić (Niña Flamenca) prva je i zasad jedina pjevačica flamenka u Hrvatskoj priznata od inozemne struke. Godine 2010., u vrlo kratkom razdoblju, bilježi uspjehe nastupajući u kultnom jazz klubu Boška Petrovića s flamenko gitaristima Goranom Žegarcem i Darkom Nikčevićem. Osnivačica je i direktorica Flamenco Festivala Zagreb. Godine 2012., nakon projekta Pjevajući Lorcu, pozvana je u Madrid u jednu od najpoznatijih škola flamenka, Amor de Dios, na daljnje usavršavanje. Projektom Yo soy flamenca, 2013., uvodi klavir u svoj flamenko izričaj u suradnji s Joeom Kaplowitzem. Od 2014. započinje suradnje s renomiranim flamenko umjetnicima iz Španjolske te aktivno nastupa u Hrvatskoj i u susjednim zemljama (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina). 2015. godine s Filipom Šovagovićem surađuje na djelu Lorca. Surađuje i s estradnim glazbenicima, a posebice se ističe live duet s grupom Magazin krajem 2019. godine. 2017. sa sarajevskim flamenko gitaristom Mirzom Redžepagićem realizira projekt Tareb y Duende u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Autorica je projekta Lorca, flamenco i tambura (2019.). Zajedno s Rockoko Orchestrom i producentom Tihomirom Ivanetićem stvara prvi flamenko zapis u domaćoj diskografiji, pjesmu Sevillanas del siglo XVIII. Stalni je suradnik Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj radi promoviranja flamenka te predstavlja Zagreb i Hrvatsku na raznim manifestacijama i nastupima: Čipka na batiće, zajedničko izdanje poštanskih maraka Hrvatske i Španjolske pošte (2015.); Svečano otvorenje 46. Varaždinskih baroknih večeri (2016.); Proslava Nacionalnog dana Kraljevine Španjolske (2018.); Festival Ritam Mediterana (2019.); Svečano otvorenje 23. Međunarodnog festivala čipke (2019.).

Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine pod nazivom Tamburaški zbor kao ansambl za izvođenje tradicijske glazbe, vezan isključivo za radijski program. Prvi dirigenti bili su Josip Stojanović, Vladimir Mutak, Željko Brkanović i Zlatko Černjul; gotovo četiri desetljeća, od 1985. do 2022. godine, orkestar je predvodio Siniša Leopold. Iako je i prije njegova dolaska bilo povremenih nastupa u javnosti, primjerice na festivalima u Krapini i Požegi, upravo je zahvaljujući nastojanjima Siniše Leopolda ansambl izišao iz studija te uspostavio kontinuiranu praksu nastupanja pred publikom. Od sviranja po ratištima početkom 1990-ih preko opsežnih inozemnih turneja (Južna Amerika, Južnoafrička Republika, Australija, Malezija, SAD, Kanada, Kina) do današnjega stalnog koncertnog ciklusa U ozračju tambure (od 2002.), novogodišnjih koncerata Valceri, polke i druge špelancije i redovitih dobrotvornih koncerata, Tamburaški orkestar HRT-a imao je jednu od najvažnijih uloga u promicanju tambure i tamburaštva, koja uz glazbenu ima i kulturološku vrijednost prepoznatu i u svijetu. Svojim djelovanjem, trajno zabilježenim na dragocjenim snimkama u fonoteci HRT-a, održava sve promjene koje je tambura prošla od narodnoga do umjetničkoga glazbala iznimnih mogućnosti. Usporedno s izlaskom na pozornice, uvelike je proširen i repertoar orkestra, pa uz originalne skladbe, izvodi i glazbu s područja jazza, ozbiljne, filmske, zabavne i lake orkestralne glazbe u aranžmanima za tambure te potiče hrvatske autore na pisanje novih djela, a izvođače raznih izričaja na suradnju. Godine 2011. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je Tamburaškom orkestru HRT-a nagradu Vatroslav Lisinski za cjelokupni doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 05.09. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

 

 

 

Read 6253 times Last modified on Saturday, 24 June 2023 12:46
Jakov Jandrić

| Author

Location

Demetrova 1, 10 000 Zagreb, +385 1 4816 908, info@scenaamadeo.hr

Sponsors