pasica nova Amadeo

Četvrtak, 14.07. / 21:00 / multimedijalni performans

  • Posted: 12/05/2015
There is no translation available.

 

Merima Ključo:

SARAJEVSKA HAGADA: MUZIKA KNJIGE

Video: Bart Woodstrup

Multimedijalni performans

 

Multimedijalni performans Merime Ključo sa video projekcijom američkog vizuelnog umjetnika Barta Woodstrupa, nesvakidašnje je odavanje počasti dragocjenom djelu kulturne baštine Bosne i Hercegovine, sarajevskoj Hagadi i svojevrstan prijevod židovskog iluminiranog rukopisa iz 14. st. u svijet suvremene glazbe.

 "Sarajevska Hagada: Muzika knjige" sadrži 12 segmenata koji zajedno pripovijedaju priču putešestvija ove knjige, od nastanka u Španjolskoj, u 14. st. preko boravka u Italiji, Austriji i dolaska u Zemaljski muzej u Sarajevo.. To je 50-minutna muzička ilustracija koja spaja tradicionalne motive sefardskih Židova Španjolske te Italije, Austrije i Bosne i Hercegovine, kao i bosanske tradicionalne motive sa suvremenim kompozicijskim tehnikama.Djelo dopunjuje video rad američkog umjetnika Barta Woodstrupa, u kojem su svoje mjesto našle i ilustracije iz same Hagade.

 

Merima Ključo ističe: "Fascinirana sam sarajevskom Hagadom ne samo zbog njene nevjerovatne historije, već  i zbog toga što me podsjeća na vlastiti život i 'egzodus' koji sam morala iskusiti. Bila sam prisiljena da napustim svoju državu pod najčudnijim i najgorim okolnostima. Na svom putu, Hagada je izdržala transformacije koje je čine još posebnijom, dajući joj bogatiju historiju koja oslikava njeno proputovanje kroz različite kulture. I ja sam putovala po svijetu i svakim putovanjem dobila sam novi "ožiljak", pozitivan ili negativan, ali uspjela sam zadržati svoj dignitet i postati bogatija putujući u različitim okolnostima i dijeleći svoju kulturu s drugima kroz svoju muziku. Moja kompozicija "Sarajevska Hagada: muzika knjige" je zasnovana na sefardskoj tradiciji u kontekstu različitih država koje je Hagada posjetila dok je putovala kroz historiju."

 

Merima Ključo, bilo da nastupa s ansamblima kao što su Serendipity 4 (sa Theodorom Bikelom), MusikFabrik, i As-ko/Schönberg ansamblom, ili kao gost-solista sa orkestrima poput Škotskog kamernog orkestra i Filharmonijskog orkestra Holandskog radija, tradiciji svog instrumenta daje ne samo jedinstven glas, već i novi život i novo značenje.

 

 

U slučaju kiše koncert će se održati u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. 

 

Cijena ulaznice: 90,00 kuna.

 

 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

amadeo

Location

Demetrova 1, 10 000 Zagreb, +385 1 4816 908, info@scenaamadeo.hr

Sponsors