Ponedjeljak, 09.09.2024. / NINA ROMIĆ I SARA RENAR / KORAK U ŽIVOT

Deset godina promocije humanitarne akcije“KORAK U ŽIVOT”

Svaki kupac ulaznice dobiva na poklon grafiku slikara Vatroslava Kuliša


U Hrvatskoj svake godine 200-tinjak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završava srednju školu, a ponekad čak i namjerno padaju četvrti razred srednje škole, jer strahuju kako dalje. Upravo je iz tog razloga Rotary club Zagreb Kaptol pokrenuo jednu od najuspješnijih i najdugovječnijih humanitarnih akcija – Korak u život. Akcija je započela 2008. godine te se od tada svake godine osiguravaju stipendije za mlade ljude koji po završetku srednje škole moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu i udomiteljske obitelji, a koji imaju želju, no ne i mogućnosti, nastaviti fakultetsko obrazovanje. Od početka akcije osigurana su sredstva za više od 200 stipendija, a uz Rotary club Zagreb Kaptol, u akciju su uključene najveće hrvatske kompanije. Uz njih, svojim su aktivnim sudjelovanjem akciju podržala i mnoga imena hrvatskog sporta, glazbe i kulture. U jubilarnoj 25. sezoni, Ljetna scena Amadeo obilježava i 10 godina suradnje sa Rotary club Zagreb Kaptol na promociji ove akcije.


Nina Romić, kantautorica iz Zagreba, glazbeno je debitirala albumom “Daljine” 2010. godine, a drugim albumom “Ptice” osvojila je kritiku diljem Hrvatske i regije te zasjela na većinu top-lista glazbenih 2014., koji je osvojio prestižnu nominaciju “IMPALA” za najbolji europski album i “ ostvarenja za 2012. Uslijedili su hvaljeni i među kritičarima izvrsno prihvaćeni albumi “Stablo” Sloboda” 2018. godine. 2023. izlazi Ninin album “Jezero”, osobna priča o uronu ispod površine i pronalasku vlastitog svjetla. Glavna suradnica i aranžerka na albumu „Jezero“ je glazbenica i multi-instrumentalistica Jelena Galić s kojom Nina dijeli glazbeni senzibilitet zadnjih nekoliko godina. Osim vlastitog glazbenog stvaralaštva, Nina Romić je svojim djelovanjem izrazito doprinijela i razvoju hrvatske kantautorske scene kroz razne projekte, među kojima se posebno ističe Začarana Močvara, program koji vodi već niz godina, a bavi se afirmacijom kantautorske glazbe.

Uz odlične recenzije i plasmane na listama najboljih, uspješnost albuma “Jezero” zapečatile su i čak tri nominacije za nezavisnu glazbenu novinarsku nagradu Rock&Off u kategorijama najboljeg Albuma godine, Pop&Off i Iskonovu nagradu publike i drugo mjesto na Nacionalovoj godišnjoj listi najboljih albuma u kojoj sudjeluje 30-ak predstavnika medija i glazbenih stručnjaka.
„Ninin glas osvaja i obuzima emocijom, a njeni koncerti popraćeni vrhunskim glazbenicima putovanje su u središte vlastitog identiteta.“

Sara Renar je nagrađivana zagrebačka kantautorica i pripada skupini najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Iza sebe ima pet diskografska izdanja u kojima potpisuje tekst i glazbu. Album “Djeca” je 2014. godine nominiran za nagradu Porin za najbolji debitantski album, dok je 2015. za EP “Jesen” Renar nominirana u dvije kategorije (najbolja ženska vokalna izvedba, najbolji alternativni album), a Porin je osvojila u kategoriji najbolje vokalne izvedbe. “Tišina” iz 2016. je za istu nagradu nominirana za album godine i najbolji alternativni album, a album je zaslužio nominaciju i IMPALA  za europski album godine. Live album “Gdje povlačiš crtu” odjeknuo je u svim  medijima kao revolucionarni i svjetski materijal koji zaslužuje posebnu pažnju. Njen posljednji studijski album “Šuti i pjevaj” objavljen 8.3.2021 kritika je gotovo jednoglasno ocijenila kao njen najbolji i najzreliji album u karijeri.

U posljednjih deset godina Sara Renar je zabilježila gotovo tisuću koncertnih nastupa diljem Europe i regije nastupivši na svim važnijim regionalnim festivalima i koncertnim prostorima. Osim vlastite autorske glazbe, sklada i izvodi glazbu za kazalište, česta je gošća književnih manifestacija, surađuje sa svjetski priznatim DJ imenima (Insolate, Hibrid, Outcome), književnicima i pjesnicima te radi glazbu za multimedijske projekte. Dobitnica je raznih europskih priznanja i stipendija, uključujući projekt  Europske Unije za potporu mladih glazbenika “European Music Incubator”, europsku  potporu za mobilnost umjetnika i-Portunus, OneBeat Balkans umjetničku rezidenciju, međunarodnu umjetničku rezidenciju u Lavovu u Ukrajini (Magic Carpets Europe) te mnoge druge uzbudljive umjetničke projekte. Prošle je godine Renar sa bendom obilježila desetljeće svoje glazbene karijere nizom koncerata i eksplozivnim festivalskim setovima koji su opisani kao electro – punk party – a 9.10. ove godine najavljuje izlazak svog live albuma snimljenog u klubu KSET.


Cijena ulaznice: 20 EUR


Share your love