Petak, 23.08.2024. / EVOCATION / Tonja Čuić (klavir), Nikolina Pinko (sopran)

Dvije mlade vrsne glazbenice vode nas na uzbudljivo putovanje kroz djela opernih klasika i klasičnih djela hrvatskih i svjetskih skladatelja, pokazujući zavidnu virtuoznost u svojoj  interpretaciji.

Program: Verdi; Cilea; Franck; Pejačević; Puccini; Tosti; Mascagni; Bach/Saint-Saens; Carter


Nikolina Pinko sopranistica je širokog spektra interesa. Nakon studija pjevanja, diplome iz filozofije i religijskih znanosti, brojnih usavršavanja u inozemstvu, bavi se opernom, koncertnom i pedagoškom djelatnošću. Broji mnoge operne uloge u Hrvatskim narodnim kazalištima i u inozemstvu. Kao solist na koncertima nastupa s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, orkestrom Hrvatske radio televizije, ali i sa svjetski poznatim Berlinskim „Konzerthaus Orchester“, Thürinškom filharmonijom, i mnogim drugima.

Uživa u interakciji s publikom tijekom koncerata, te stoga s posebnom pažnjom pristupa pripremi već nebrojenih i glazbeno raznolikih recitala koji uvijek imaju intiman karakter. Među najdražima su joj recitali u dubrovačkom Kneževom dvoru, Wagnerovoj palači te koncertnoj dvorani operne kuće „La Fenice“ u Veneciji. Uspješna je u izvođenju moderne i eksperimentalne glazbe te bilježi praizvedbe mnogih kompozitora. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta kao najbolja mlada pjevačica, nagrade «Belcanto», nagrade Koncertne dvorane «Vatroslav Lisinski Zagreb» i stipendista je «Associazione Richard Wagner di Venezia» u Bayreuthu. Finalistica je prestižnog natjecanja “Wagner voices” i pobjednica međunarodnih pjevačkih natjecanja “Gabriela Benackova” i “Bruna Spilera”. Trenutno priprema Haydnovu „Missa in tempore belli“ i Verdijev „Nabucco“.

Pijanistica Tonja Čuić hvaljena je od publike kao umjetnica visokog senzibiliteta i virtuoznosti, te redovito nastupa kao solistica i komorna glazbenica diljem Europe. Nakon završne srednje škole u klasi Prof. Branke Fačini – Vrhovski, završenog studija klavira u klasi Prof. Gašparovića u Zagrebu te prof. Markusa Stangea i Petera Eichera u Karlsruheu, upisuje studij povijesnih instrumenata s tipkama u klasi Kristiana Nyquista te radi na akademiji u Karlsruheu kao korepetitior za flautiste i pjevače i tutor. Dobitnica je brojnih nagrada tijekom studija, kao što su Dekanova nagrada, Rektorova nagrada i nagrada Ministarstva za odgoj, obrazovanje i šport.

Nastupila je s različitim orkestrima pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, Oresta Shourgota, Filipa Šljivca, Howarda Armana, Nazanin Aghakhani te vlastitim ravnanjem kao solist – dirigent na fortepianu. Nakon završenog studija posvećuje se komornoj glazbi i scenskim koncertima, kao i promicanju ženskih kompozitorica te kreiranju glazbenih predstava za djecu.


Cijena ulaznice: 15 EUR


Share your love