Srijeda, 21.08.2024. / SAMOBORSKI KLAVIRSKI TRIO

Osim što su sve tri glazbenice na neki način povezane sa Samoborom, gradom velike kulturne tradicije, njih spaja i vrlo izražen entuzijazam prema komornom muziciranju. Programski je ovaj ansambl otvoren za široki repertoar klasične glazbe, uključujući djela suvremenih skladatelja, kako inozemnih tako i hrvatskih.

Nastupaju: Mia Pečnik, klavir, Eva Mach, violina, Petra Kušan, violončelo

Program: Beethoven; Mendelssohn


Samoborski klavirski trio je novi komorni ansambl na hrvatskoj kulturnoj sceni koji su osnovale tri istaknute glazbenice: violinistica Eva Mach, pijanistica Mia Pečnik i čelistica Petra Kušan. Sve tri umjetnice su višestruko povezane s gradom Samoborom i njegovom okolicom te su svojim koncertnim djelovanjem postale dio njegove kulturne baštine.

Idejna začetnica cijelog projekta je samoborska violinistica i samostalna umjetnica Eva Mach, koja je veći dio svog djetinjstva provela u Samoboru. Vježbajući violinu u kući u Livadićevoj ulici, s pogledom na Samoborski muzej, koji je svojedobno bio dvorac Ferde Livadića, Eva je ustrajno gradila svoj glazbeni put i karijeru koncertnog umjetnika, čemu je samoborska publika kasnije mogla svjedočiti na njezinim brojnim recitalima u Galeriji Prica te solističkim nastupima uz Samoborske gudače.

U sklopu festivala Samoborska glazbena jesen, na međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, čelistica Petra Kušan je 2007. godine osvojila glavnu nagradu Ferdo Livadić te posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja i Grada Samobora. Osim toga, ona potječe iz same obitelji Livadić te je izravni potomak jednog od najznačajnijih hravatskih skladatelja, začetnika narodnog stila u hrvatskoj glazbi i jednog od vođa ilirskog pokreta, samoborskog umjetnika i velikana Ferde Livadića.

Najmlađa članica Samoborskog klavirskog trija je pijanistica Mia Pečnik, koja svojim brojnim solističkim nastupima i značajnim nagradama pripisuje i nagradu Grada Samobora, koju je 2020. godine osvojila na međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. Mia se samoborskoj publici imala prilike predstaviti i na nekoliko solističkih recitala koje je održala u Galeriji Prica, u Samoborskom muzeju te u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen.

Osim što su sve tri glazbenice na neki način povezane s ovim malim gradom velike kulturne tradicije, njih zajedno spaja i vrlo izražen entuzijazam prema komornom muziciranju. Programski je ovaj ansambl otvoren za široki repertoar klasične glazbe, uključujući djela suvremenih skladatelja, kako inozemnih tako i hrvatskih. Svaka članica ovog trija iza sebe ima zavidnu profesionalnu biografiju, uz bogato iskustvo koncertiranja na hrvatskim i svjetskim pozornicama, zbog čega su upravo odlučile pokrenuti ovaj trio i publici predstaviti svoju udruženu energiju i zajedničku strast prema klasičnoj glazbi.


Cijena ulaznice: 15 EUR


Share your love