Petak, 06.09.2024. / NA RUBU PAMETI / Adaptacija i izvedba: Dragan Despot / Glazba: Arsen Dedić

Noću, u intimnom, poluglasnom razgovoru sa samim sobom, nikako ne mogu zapravo logički opravdati zašto se u posljednje vrijeme toliko uzrujavam zbog ljudske gluposti…“


Objavljen 1938. godine Krležin roman „Na rubu pameti“ predložak je monodramskog autorskog projekta glumca Dragana Despota koji potpisuje dramaturšku obradu, režiju i izvedbu, dok je autor glazbe Arsen Dedić.

U dramaturškoj i glumačkoj interpretaciji romana, Despot se promišljeno i precizno usredotočuje na životnu ispovijed intelektualca koji se usudio otvoreno suprotstaviti moralnoj hipokriziji malograđanskog društva i zbog toga podnosi nemilosrdnu osudu. Sam na sceni, u intimističkom ugođaju, Despot uspijeva snagom svoje glumačke igre gledatelju imaginirati sve prostore i situacije u kojima se odigravaju Doktorovi sukobi – od blagovaonice, hotela, sudnice i kaznionice do ludnice. Despot igra Krležina Doktora u širokom rasponu izražajnih mogućnosti svoga talenta i zrelosti, stvorivši živ i dojmljiv scenski lik: izvanredno sugestivan, u visokom intenzitetu govora, ali nimalo patetičan. U svojoj interpretaciji on uspijeva spojiti emociju i ironiju, sjetnu liričnost i razornu intelektualnu analitičnost.

Dragan Despot glumac je nevjerojatne scenske energije i unutrašnje koncentracije, jedan od malobrojnih glumaca koji s fascinantnom lakoćom govore Krležinu rečenicu i duboko – mogli bismo reći gotovo organski – doživljavaju i posvajaju sudbinu lika. Iako su glupost i licemjerje svevremenske teme, važno je naglasiti kako Dragan Despot želi i uspijeva Krležu igrati upravo u odrazu našega vremena. Nedvojbeno, snagom svoje interpretacije emotivno i intelektualno, Despot angažira gledatelja, pa je po svemu očito kako je na našoj kazališnoj sceni „Na rubu pameti“ rijetko viđen, istinski umjetnički čin.


Cijena ulaznice: 15 EUR


Share your love