Četvrtak, 05.09.2024. / MÜNCHAUSEN / Vili Matula

Kazališna priča o barunu Münchausenu, čovjeku sa bujnim stilom i s još bujnijom maštom, već godinama zabavlja publiku. Temeljena na književnom liku njemačkog plemića kojeg je stvorio pisac Rudolf Erich Raspea, ova uspješnica prati avanture i čudesna putovanja puna nevjerojatnih događaja jednog naizgled običnog muškarca. Slava baruna Münchausena prelazi granice Eruope, a njegov najpoznatiji podvig onaj je koji izmlati njegov jezik, rob neobuzdane mašte koja samouvjerenog baruna tjera da bude najveći laža u ljudskoj povijesti. I da se time ponosi. On ne laže iz pakosti ili zlobe, on laže iz strasti za životom. Preuveličava jer voli sebe, ali i druge koje uveseljava svojim nevjerojatnim pričama o beskrajno nevjerojatnim postignućima.

Magična izvedba samo jednog glumca, vrsnog Vilima Matule, gledatelje u sat i 10 minuta trajanja predstave odvodi na fantastično putovanje Orijentom, carskom Rusijom i Bečom Marije Terezije. Kroz samo jedno tijelo uspijevamo upoznati više od deset različitih likova. Obilje osobnosti, naglasaka i regija zastupljeno je u tom karakternom vrelu glumca Vilima Matule. Njegova je izvedba doista vrsna, on uspijeva od ljigavog stvoriti zabavno, od nadmenoga šarmantno. Sve te silne nevjerojatne avanture baruna Münchausena neodoljivo podsjećaju na lik Nicka Praskatona, njemačkog strip-junaka uz kojeg su odrastale generacije.

Tri skoka, pa pad kroz crnu rupu i doskok na neboder lansira Nicka Praskatona u naručje neke plavuše velikih grudi, a upravo u sličnoj maniri barun Münchausen slijeće s topovskih kugli u sultanovu palaču gdje ga zavode ljepotice iz harema. Fantastično je kod te kratke, ali slatke predstave to što tjera publiku da u jednakoj mjeri koristi maštu kao i njezin jedini protagonist. Da bismo vjerovali priči, moramo zamišljati, nešto što sve rjeđe činimo u svijetu vizualno impresivnih efekata, filmova i društvenih mreža.


Cijena ulaznice: 15 EUR


Share your love