Petak, 30.08.2024. / PETRIT ÇEKU & LINUS ROTH

Na festivalu ‘Ibiza Concerts’ nastala je prva izvedba Vivaldijevih godišnjih doba u interpretaciji dvojice virtuoza – violinista Linusa Rotha i gitarista Petrita Çekua. Nakon velikog uspjeha pred publikom, ali i na društvenim mrežama, ova rijetka verzija Vivaldijeva remek djela dolazi pred našu publiku.

Program: Corelli; Vivaldi


Petrit Çeku diplomirao je u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD). Gitarski kritičar Colin Cooper oslovio ga je kao „solista visokih mogućnosti“. Nastupao je diljem svijeta sa solističkim recitalima te uz orkestre poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog hermitaža St. Petersbuga, Filharmonije Daejeona, te najznačajnijim hrvatskim orkestrima poput Zagrebačke filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, redovito nastupa sa poznatim ansamblom Zagrebački solisti te gitarskim triom Elogio. Osvojio je brojne prve nagrade na internacionalnim natjecanjima među kojima se izdvajaju Christopher Parkening u Malibuu (SAD), Schadt u Allentownu (SAD), Maurizio Biasini u Bologni (Italija) te natjecanje Michele Pittaluga u Alessandriji (Italija). Dobitnik je nagrade Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži, Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije te nagrade Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Profesor je komorne glazbe kao posebnog studija za gitaru na Umjetničkom sveučilištu u Grazu, Austrija. Njegovi nosači zvuka izdani pod etiketama Naxos, BuntArt i Eudora Records, a njegov album ‘The Cello Suites’ nominiran je za ICMA awards. Svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera sa žicama marke D’Addario.

Linus Roth dvostruki je dobitnik nagrade ECHO KLASSIK: 2006. godine za za svoj debitantski CD (izdavač: EMI), te 2017. godine za violinističke izvedbe koncerata Šostakoviča i Čajkovskog s Londonskim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Thomasa Sanderlinga. Linus Roth stekao je međunarodno priznanje ne samo izvođenjem standardnog repertoara, već i otkrivanjem ili ponovnim otkrivanjem djela koja su nezasluženo pala u zaborav. Posebnu pažnju posvetio je djelima Mieczysława Weinberga, kako na koncertima tako i na studijskim snimkama, te je prvi violinist koji je snimio kompletan opus ovog skladatelja. U svrhu upoznavanja šire publike sa djelima Mieczysława Weinberga, Linus je 2015. godine osnovao Međunarodno društvo Weinberg. Pohađao je pripremnu klasu profesora Nicolasa Chumachenco na Visokoj glazbenoj školi u Freiburgu, Njemačka, prije nego što je nastavio studij kod profesora Zakhar Brona. Nakon toga, nekoliko je godina studirao pod profesoricom Anom Chumachenco. Tijekom studija dobio je stipendiju Zaklade Anne-Sophie Mutter. U listopadu 2012. godine, Linus Roth imenovan je profesorom violine na “Leopold-Mozart Zentrum” na Sveučilištu Augsburg te je i umjetnički direktor 10. Međunarodnog violinističkog natjecanja Leopolda Mozarta u Augsburgu. Osim toga, Linus Roth je umjetnički direktor međunarodnog festivala Ibiza Concerts, koji je sam osnovao, te glazbenog festivala Schwäbischer Frühling u Ochsenhausenu, Njemačka. Linus Roth svira na violini Stradivarius “Dancla” iz 1703. godine – ljubazno posuđenoj od glazbene zaklade L-Bank Baden-Württemberg.


Cijena ulaznice: 20 EUR


Share your love