Utorak, 27.08.2024. / ZAGREB KLEZMER KVINTET

”Isprepleten proturječnim raspoloženjima, ovaj stil obuhvaća melankoliju, neobuzdanu životnu radost, bezbrižnost, ples, ali jednako može izmamiti i suze na oči…” Zagreb klezmer kvintet u svojem programu zrcali inovativnost obrada autentičnog klezmera s glazbenim utjecajem jazza, klasike i orijentalnih melodija.

Nastupaju: Mario Igrec, gitara; Bruno Philipp, clarinet; Krunoslav Marić, violina; Luka Žužić, trombon i klavir, Zvonimir Šestak, kontrabas


Početkom 2018. godine započinje suradnja troje etabliranih glazbenika s dugogodišnjom željom zajedničkog muziciranja sviranja klezmera, glazbenog žanra prepoznatljivog po karakterističnim izražajnim melodijama nalik ljudskom glasu. Postojećem triju kasnije se pridružuju violina, trombon i klavir u proširenom sastavu autentičnog klezmer zvuka. Razni glazbeni stilovi utjecali su na stvaranje klezmera (rumunjska tradicija, bugarska tradicija, jazz), koji postaje jedan od najprisutnijih stilova u glazbi. Klezmer boju svojeg izraza duguje ponajviše klarinetu, dominantnom po dočaravanju efekata jecaja, mrmljanja, gunđanja, plakanja, ironije i senzacije svih vrsta smijeha. Ansambl uz autorske kompozicije svojih članova jednako poseže za obradama glazbe tradicije tanga i utjecaja folklora s Istoka.


Do sada su nastupili u okviru glazbenih festivala na Krku, Rabu, u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Koprivnici, Kopru, Tuhelju te dvaput bili gost na ‘Bijenalu plesa i glazbe’ u Trstu. Krajem 2022. Zagreb klezmer trio nastupio je u cjelovečernjem koncertu ciklusa ‘U ozračju tambure’ s Tamburaškim orkestrom HRT-a koji je u cijelosti snimljen za HRT. Usporedo s instrumentalnim formama, ansambl ostvaruje suradnju s plesačima u koreografiji pod nazivom ‘DIJALOZI- glazba Europe’ u organizaciji Bet Israela s nastupima u Zagrebu, Trstu i Rijeci. U pripremi je izdanje novog studijskog nosača zvuka uz aktualnu objavu viralnog projekta ‘Staro i novo u umjetnosti klezmera’ na platformi YouTube. Klezmer žanr unatrag 50 godina ne prestaje osvajati srca publike i postaje nezaobilazni alat u izražavanju svih vrsta emocija na glazbenim instrumentima.


Cijena ulaznice: 20 EUR


Share your love