Subota, 17.08.2024. / MATIJA DEDIĆ & LU DEDIĆ / Dan kada je prije devet godina otišao veliki Arsen…

Na velikog pjesnika, glazbenika i kantautora podsjetit će nas njegova vječna glazba u produhovljenoj izvedbi Matije Dedića. Kao gošća nastupa Matijina kćerka Lu Dedić.


Koncert MATIJA SVIRA ARSENA posvećen je uspomeni na dragog prijatelja Scene AMADEO Arsena Dedića (17.08.2015. – 17.08.2024.) u povodu devete godišnjice njegovog odlaska u onostrano. Na velikog pjesnika, glazbenika i kantautora podsjetit će nas njegova vječna glazba u produhovljenoj izvedbi Matije Dedića. Kao gošća nastupa Matijina kćerka Lu Dedić, kojoj je dida Arsen u pjesmi LU napisao: Jer ja više nemam ni tebe ni nju i zapravo nikog pod nebeskom kapom al’ me čuva Lu.

„Ovaj album se dogodio u trenutku jednog mog emotivnog stanja, na vrhuncu pijanističke vještine i u predivnom ambijentu sale Vatroslava Lisinskog”, objašnjava Matija. „Žao mi je što otac neće čuti ovaj album jer mislim da bi on sad bio zbilja zadovoljan i to iz puno razloga”. Dalje, pričajući o svom albumu, Matija ne skriva zadovoljstvo zbog uspjeha postignute željene zlatne sredine – da slušatelji prepoznaju pjesme njegovog oca, ali isto tako da u njima iznese svoje pijanističke, konceptualne i harmonijske misli, na kraju još dodajući da je ovo za njega bilo jedno „osjetljivo muzičko putovanje”. A upravo je ta obiteljska povezanost, uz Matijin pijanistički stil i pristup, dala svakoj kompoziciji s albuma snažan emotivan naboj.

Osvrt na album Matija svira Arsena dao je i poznati hrvatski muzički kritičar Hrvoje Horvat:

„Od početka albuma s naslovnom temom iz Glembajevih, preko Ni ti ni ja i U registraturi, svečana atmosfera, u kojoj tonovi tipaka klavira kao ledene suze padaju u vaše uši, vode vas terenom klasika domaće glazbe, ali na drugi način od kolektivno zapamćenog. Matija je svjestan da brzopotezna svirka nije ono što se traži, umjesto toga odmjerenost i fascinantna lakoća u proširivanju osnovnih tema vode vas na putovanje u raznim smjerovima… Iako se radi o intelektualnom pristupu glazbi, album Matija svira Arsena ne gubi ništa od duhovnosti. Dapače, radi se o glazbi koja je pomirila vrhunski pijanizam i izniman ljudski faktor. U ovom slučaju dva vrlo bliska ljudska faktora”.

Lu Dedić ove godine objavila je svoj prvi singl “Prava stvar” i službeno započela glazbenu karijeru. Da se radi o velikom glazbenom potencijalu vidjelo se u ZKM-u na koncertu trija svoga oca Matije Dedića, na kojem je sjajno otpjevala pjesmu “Zadnji sati ljeta” s Matijina albuma “Ladies”. Bilo je jasno da posjeduje onaj presudan “X faktor” u kontaktu s publikom, koji je, čini se, upisan u DNK njezine obitelji.


Cijena ulaznice: 20 EUR


Share your love