Utorak, 23.07.2024 / STEFAN MILENKOVIĆ & NATALIJA MLADENOVIĆ

Stefan Milenković, kojega je New York Times nazvao “istinskim virtuozom”, svirao je u nekim od najprestižnijih dvorana na svijetu, kao što su Carnegie Hall u New Yorku i Kennedy Center u Washingtonu. Svira na  violini Giovannija Battiste Guadagninija iz 1783. godine.


Stefan Milenković ovjenčan je u Srbiji nagradama Umjetnik stoljeća i Najhumanija osoba. New York Times ga je nazvao “istinskim virtuozom”, te je svirao u nekima od najprestižnijih dvorana na svijetu kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Kennedy Center u Washingtonu, Cadogan Hall u Londonu, Suntori Hall u Tokiju i La Fenice u Veneciji. Nastupao je s uglednim orkestrima poput Berlinskog simfonijskog orkestra, NDR Hannover, Simfonijskog orkestra države Indiannapolis, Simfonijskog orkestra države Utah, Komornog orkestra Orpheus i Helsinške filharmonije, pod palicom dirigenata kao sto su Sir Neville Marriner i Lorin Maazel.

Milenković je svirao za predsjednike Ronalda Reagana i Mihaila Gorbačova, te za Papu Ivana Pavla II. Sa šesnaest godina imao je svoj tisućiti nastup, a dobitnik je prestižnih nagrada na međunarodnim natjecanjima, uključujući Indiannapolis (SAD), Queen Elizabeth (Belgija), Hannover (Nemačka), Paganini (Italija), Lipizzer (Italija), Tibor Varga (Švicarska), Ludvig Spohr (Njemačka), Yehudi Menuhin (Engleska). Pobjednik je i Young Concert Artist Management-a u New Yorku (SAD). Duboko privržen međunarodnom humanitarnom radu, Milenković je sudjelovao u gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a, s umjetnicima poput Placida Dominga, Alexisa Weissenberga i Sir Yehudi Menuhina.

Diskografija g. Milenkovića obuhvaća četiri komercijalna izdanja za talijansku etiketu Dynamic, uključujući kompletne sonate i Partite za solo violinu J. S. Bacha, kompletan opus za solo violinu kao i 24 Capriccia Nicolóa Paganinija, te njegovo kultno djelo In cuor più non mi sento. Milenković je snimio i brojna izdanja za srpsku etiketu PGP. Objavio je i nosače zvuka s premijernim snimanjem klavirskog tria i klavirskog kvinteta Vittoria Gianninija sa sudionicima Manchester festivala komorne glazbe. Uz Simfonijski orkestar RTV Slovenije za etiketu RTV SLO Klasika snimio je dva izdanja: Violinski koncert u D-duru J. Brahmsa i Violinski koncert u a-molu A. Glazunova pod ravnanjem maestra En Shao-a te Violinski koncert u D-duru L. van Beethovena i Violinski koncert u g-molu Maxa Brucha, pod ravnanjem maestra Vladimira Kulenovića.

Kao umjetnik eklektičnih stilskih interesa, Milenković je surađivao s britanskim rock sastavom Gorillaz, gitaristom Vlatkom Stefanovskim i lutnjistom Edinom Karamazovom. Studirao je u klasi čuvene profesorice Dorothy De Lay na prestižnoj školi Juilliard u New Yorku. Posvećen i pedagoškom radu, predavao je na školi Juilliard kao asistent Itzhaka Perlmana.

Od 2006. do 2021. godine predavao je na Sveučilištu Illinois, SAD. Od jeseni 2021. godine predaje na Muzičkoj Akademiji u Novom Sadu, a prihvatio je i ulogu umjetničkog direktora nove koncertne dvorane u istome gradu. Stefan Milenković svira na violini Giovannija Battiste Guadagninija iz 1783. godine.

Natalija Mladenović je svojim dugogodišnjim prisustvom na srpskoj muzičkoj sceni stekla reputaciju vrhunskog klavirskog suradnika i inspirativne solistice. Dobitnica je Srebrne medalje Univerziteta umjetnosti za značajan doprinos radu Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu.

Rođena je u Rusiji, gdje je stekla obrazovanje na najprestižnijim muzičkim institucijama u Moskvi, kao što su Centralna muzička škola pri moskovskom državnom konzervatoriju “Čajkovski”. Diplomirala je u klasi J. Malinina i I. Osipove. Magistarske i doktorske studije klavira je završila na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasama N. Popović i L. Stanković. Kao solistica nastupala je sa simfonijskim orkestrom Samarske filharmonije, Radio-Televizije Srbije, Umjetničkim ansamblom S. Binicki i dirigentima A. Surevim, B. Suđićem i D. Vilićem. U svojstvu klavirskog suradnika dijelila je scenu sa vrsnim muzičarima kao što su Klemens Hagen, Daniel Roland, Maja Bogdanović, Aleksandar Buzlov, Mark Kope, Laslo Fenjo, Kiril Rodin, Jovan Kolundžija, Sreten Krstić, Dejan Mlađenović, Goran Kostić, Vensan Luka i mnogi drugi.

Sudjelovala je na svim značajnim festivalima u Srbiji i mnogobrojnim festivalima u inozemstvu. Redovno je angažirana kao službeni klavirski suradnik na međunarodnom natjecanju Muzičke omladine u Beogradu. Izvedbe Natalije Mladenović mogu se čuti i na nosačima zvuka s glazbom I. Jevtića, V. Trajkovića, I. Žebeljan, Lj.Marić, D. Kempfa. Nakon 25 godina rada na Katedri za gudačke instrumente FMU u Beogradu u svojstvu klavirskog suradnika, od listopada 2023. je zaposlena na Katedri za klavir istog fakulteta, gdje djeluje u zvanju izvanrednog profesora za predmet korepeticija.


Cijena ulaznice: 20 EUR


Share your love