Subota, 20.07.2024. / Matej Meštrović i Zagrebački solisti / Svečano otvaranje jubilarne 25. sezone Scene AMADEO

Autorska večer Mateja Meštrovića, bez sumnje najsvestranijeg umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni uz Zagrebačke soliste, karizmatični ansambl svjetske klase koji ove godine obilježava 70. obljetnicu svoga postojanja, sjajan je uvod u 25. sezonu Scene AMADEO.


MATEJ MEŠTROVIĆ (1969) bez sumnje je najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni. Ekskluzivni je umjetnik izdavačke kuće PARMA Recordings (USA). 2018. godine praizveo je “Dunavsku Rapsodiju” za klavir i orkestar u glavnoj dvorani Carnegie Hall – Stern, i time postao prvi hrvatski kompozitor koji je imao pravizbedbu vlastitog djela u toj prestižnoj dvorani. Autor je glazbe za tri hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO – Šangaj 2010, Hannover 2000, Lisabon 1998. za čiju je realizaciju nagrađen i Nagradom Grada Zagreba. Dobitnik je brojnih nagrada: Posebne nagrade gradonačelnika Karlovyh Vary, “Oktavijan” na “Danima hrvatskog filma”, “Baldo Čupić” za najbolji nacionalni turistički film, te šest Global Music Awards nagrada. Autor glazbe je za preko 400 dokumentarnih filmova. Njegov CD “Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos” uvršten je na Spotify listu 50 klasičnih izdanja. Meštrovićev CD “3 Rapsodije za klavir i orkestar” u izdanju PARMA Recordings, snimljen sa Zagrebačkom Filharmonijom, ujedno je i prvi službeni CD u povijesti tog orkestra za američko tržište. Američka kritika proglasila je Mateja Meštrovića hrvatskim John Williamsom. U travnju 2020, Meštrovićev CD “Piano Waves” osvaja nagradu za Najbolji album Klasične glazbe, te nagradu za Album Godine u svim kategorijama na uglednom američkom portalu SoloPiano. U ožujku 2022, Meštrović je zajedno sa udaraljkašem Bornom Šercarom predstavio Hrvatsku na svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiu. U travnju 2022, Meštrović je snimio autrosku kompoziciju “Pleter” sa London Symphony Orchestra u LSO Luke’s studiju u Londonu. Krajem 2022. dobtinik je 2 Srebrne medalje Global Music Awards za album “Mysteria Mossoriana “. Autor je glazbe Svečanog otvorenja Pelješkog Mosta te otvorenja “Malog Rimskog Kazališta”. Matej Meštrović redovni je član Hrvatskog društva skladatelja te Zajednice umjetnika Hrvatske.

ZAGREBAČKI SOLISTI, karizmatični ansambl svjetske klase koji je ispisao najljepše stranice hrvatske umjetničke glazbe

Nijedan hrvatski ansambl nije iza sebe ostavio trag zvjezdane prašine i upisao se zlatnim slovima u knjigu svjetske klasične glazbe kao što je to učinio i još uvijek čini ansambl Zagrebački solisti! Jedan od utemeljitelja i umjetnički ravnatelj ansambla, Antonio Janigro, u krugovima najvećih violončelista svojega vremena, uživao je reputaciju ‘princa violončela’ i umjetnika svjetskoga ugleda. Od osnivanja do danas ansambl je koncertirao na svim kontinentima i svuda je dočekivan panegiricima glazbene kritike i oduševljenjem publike. Visoka razina muziciranja, vrhunska tehnička sprema svakog člana ansambla, uigranost i preciznost fraziranja koja je jednoga kritičara ponukala da ansambl usporedi sa „švicarskim satom“, jedinstven, plemenit ton te gotovo ‘opipljiva’ ljubav prema glazbi i danas su neosporni argumenti i ‘jaki aduti’ koji publiku neodoljivo i uvijek iznova privlače na njihove koncerte.

Dosad su Zagrebački solisti održali gotovo četiri tisuće (!) koncerata, u najvećim svjetskim gradovima i najslavnijim koncertnim dvoranama diljem svijeta. Impresivan je i popis velikih imena međunarodne glazbene scene s kojima su Solisti nastupali (Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, sir James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Marc Coppey, Ray Chen).

Tom se zadivljujućem popisu velikih imena međunarodne glazbene scene s kojima su Solisti nastupali, pridružila i svjetska violinistička zvijezda, Julian Rachlin. Kao jedan od najslavnijih umjetnika današnjice, litavski se glazbenik tijekom tridesetogodišnje uspješne karijere predstavio i kao dirigent, pedagog, komorni glazbenik, umjetnički voditelj, ali i utemeljitelj nekoliko glazbenih festivala, među kojima je i dubrovački festival Julian Rachlin i prijatelji. Djela su mu posvećivali glazbeni velikani poput Krzysztofa Pendereckog, pojavljivao se u filmovima i surađivao s filmskim zvijezdama, poput Johna Malkovicha, Sir Rogera Moorea i Gérarda Depardieua. Julian Rachlin dobitnik je brojnih nagrada i UNICEF-ov je ambasador dobre volje. A u svojoj prvoj suradnji sa Zagrebačkim solistima, Julian Rachlin izveo je Koncert za violinu u G-duru, br. 3, K216 Wolfganga Amadeusa Mozarta.


Cijena ulaznice: 20 EUR


Share your love