Srijeda, 11.07.2018. / 21:00 / Lado

Orkestar Lada sastavljen je od četrnaest glazbenika – multiinstrumentalista koji sviraju gotovo sva tradicijska glazbala koja postoje na ovim prostorima. U okviru jednog koncerta isti svirači bez problema prelaze iz gudačkog sastava s cimbalom (guci, pilari, jegeduši, mužikaši), inače uobičajenog u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u tamburaški sastav koji je karakterističan za sjeveroistočna nizinska područja. Pri tom je potrebno istaknuti da od nekoliko različitih sustava tambura, naši tamburaši sviraju onaj najstariji tzv. farkašev i najnoviji srijemski. Oba sustava vrlo se često kombiniraju s violinama i cimbalom.

Kod predstavljanja glazbene tradicije dijela jadranskog područja svirači se pojavljuju kao sastav mandolina, da bi se zatim pretvorili u bandiste – sastav svirača limenih puhačkih instrumenata iz sjeverozapadne Hrvatske. Glazbenici našeg orkestra sviraju i druga tradicijska glazbala. Tako su od aerofonih instrumenata zastupljene krčke sopele, istarske roženice, banijske svirale ciganjske, slavonske i baranjske gajde, podravske i bilogorske dude, istarske mišnjice, šurlice i vidalice, lički mih, dalmatinske i hercegovačke diple te različite dvojnice, diplice, jedinke, okarina i strančice. Uz već spomenute tambure, od kordofonih glazbala tu je i slavonska tambura samica, lička dangubica, kordunska kozarica i bosanska šargija. Lijericu, instrument koji je pratio ples u mnogim dijelovima južne i srednje Dalmacije, svira nekoliko glazbenika, kao i malu harmoniku triještinu ili botunjeru.

Orkestar sudjeluje na svim koncertima ansambla, plesnim i vokalno instrumentalnim, bilo kao pratnja pojedinim plesnim i vokalnim izvedbama, bilo svojim samostalnim glazbenim točkama. U proteklih desetak godina orkestar Lada održao je niz samostalnih cjelovečernjih koncerata s različitim programima te objavio tri nosača zvuka.

CIJENA ULAZNICE: 50,00 HRK

 

Kupite ulaznicu Online:

[yt_columns grid=”yes” ] [yt_columns_item col=”6″ offset=”0″ ]

[/yt_columns_item] [yt_columns_item col=”6″ offset=”0″ ]

ulaznice hr

[/yt_columns_item]

 

[yt_divider style=”1″ color=”#999″ align=”center” bottom_top=”0″ width=”100″ icon_divider=”” icon_color=”#444″ icon_style=”1″ icon_align=”center” icon_size=”24″ margin_top=”30″ margin_bottom=”10″ text=”” ]

Share your love