pasica nova Amadeo

Srijeda, 22.07. / 21:00 / predstava / majstori monodrame

  • Posted: 23/09/2010

M. Krleža:Na rubu pameti

Adaptacija i izvedba: Dragan Despot

Glazba: Arsen Dedić

 

Objavljen 1938. godine Krležin roman „ Na rubu pameti“ predložak je  monodramskog autorskog projekta glumca Dragana Despota koji potpisuje dramaturšku obradu, režiju i izvedbu, dok je autor glazbe Arsen Dedić.

 U dramaturškoj i glumačkoj interpretaciji romana, Despot se promišljeno i precizno usredotočuje na životnu ispovijed intelektualca koji se usudio otvoreno suprotstaviti moralnoj hipokriziji malograđanskog društva i zbog toga podnosi nemilosrdnu osudu.

Sam na sceni,u intimističkom ugođaju, Despot uspijeva snagom svoje glumačke igre gledatelju imaginirati sve prostore i situacije u kojima se odigravaju Doktorovi sukobi- od blagovaonice, hotela, sudnice i kaznionice do ludnice.

 Despot igra Krležina Doktora u širokom rasponu izražajnih mogućnosti svoga talenta i zrelosti, stvorivši živ i dojmljiv scenski lik: izvanredno sugestivan, u visokom intenzitetu govora, ali nimalo patetičan te u svojoj interpretaciji on uspijeva spojiti emociju i ironiju, sjetnu liričnost i razornu intelektualnu analitičnost.

 Dragan Despot glumac je nevjerojatne scenske energije i unutrašnje koncentracije, jedan od malobrojnih koji s fascinantnom lakoćom govore Krležinu rečenicu i duboko, mogli bismo reći – gotovo organski doživljavaju i posvajaju sudbinu lika.

 Iako su glupost i licemjerje svevremenske teme, važno je naglasiti kako Dragan Despot želi i uspijeva Krležu igrati upravo u odrazu našega vremena. Nedvojbeno, snagom svoje interpretacije emotivno i intelektualno, Despot angažira gledatelja, pa je po svemu očito kako je na našoj kazališnoj sceni „Na rubu pameti“ rijetko viđen, istinski umjetnički čin

 

Cijena ulaznice: 70,00 kn

U slučaju kiše predstava će se održati u muzeju Mimara

 

Ulaznice možete kupiti klikom na

link na ulaznice3

Lokacija

Galerija Klovićevi Dvori, Jezuitski trg 4, 10000 Zagreb