pasica nova Amadeo

Popularna zagrebačka ljetna Scena AMADEO, u suradnji sa Hrvatskim prirodoslovnim muzejem, u svojoj 24. sezoni nastavlja i sa serijom izložbi posvećenih prerano preminuloj članici programskog odbora scene, slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović, kojima se predstavljaju likovni umjetnici čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom. Ove godine izbor je pao na akademsku grafičarku Vidu Meić koja će se 11. srpnja u Galeriji ŠIRA u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici predstaviti izložbom slika „Sedimenti“.


„Poetičnost kojom zrači cijela ova izložba, senzibilnost koja izbija iz svih objekata, stranica knjiga i elaboriranih grafičkih listova, može potaknuti brojne misli o njezinoj osnovnoj temi – taloženju kao fizičkom tragu prolaznosti vremena“

Vida Meić (1991., Čakovec) diplomirala je grafiku u klasi prof. Ines Krasić na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu s pohvalom Summa Cum Laude.
Dobitnica je sedam nagrada za umjetnički rad, od kojih se ističu Erste Grand Prix, nagrada Grafičke zbirke NSK te MSU nagrada. Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi i pet samostalne.  Zaposlena je kao asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

„Uvijek zainteresirana za strukturu, mrlju, materiju, odnosno za onaj osnovni element likovnog izričaja (u koji gledatelj upisuje svoja tumačenja), Vida Meić sada analizira likovni jezik oslanjajući se na metaforu sedimentacije. Talozi su istovremeno i ono skriveno i ono što otkriva prošlost, protočnost vremena ili postojanje nekih drugačijih okolnosti“. - napominje u svom predgovoru izložbi povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović, od 2020. godine selektor izlagačkog programa.

Od 2010. godine do danas u ovoj prestižnoj seriji izložbi izlagali su: Izabela Šimunović, Vladimir Filakovac, Denis Krašković, Petar Dolić, Bane Milenković, Vatroslav Kuliš, Marija Ujević, Dominique Jurić, Dora Kovačević, Manuela Pauk, Ivona Jurić i Domagoj Rogina. Uz promociju hrvatskih likovnih umjetnika čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom, ovaj jedinstveni projekt sadrži u sebi još jednu bitnu odrednicu: svi likovni umjetnici koji su već izlagali ili će tek izlagati u navedenom ciklusu u obvezi su da jedan svoj rad sa izložbe poklone Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, čime je udaren temelj danas već respektabilnoj muzejskoj likovnoj zbirci.


Otvorenje: 11. srpnja u 20.30 sati

Galerija Šira, Preradovićeva 13

Izložba ostaje otvorena do 29. srpnja 2023.

SLOBODAN ULAZ

Dan kada je prije osam godina otišao veliki Arsen.

Na svojim koncertima na Sceni Amadeo, a bilo ih od 2000. do 2015. godine više od četrdeset, Arsen je u izvedbi svoje ikonografske pjesme Amigo, refren završavao stihom Amigo, Endrigo… u spomen na svog dugogodišnjeg bliskog prijatelja Sergia Endriga. Sretni smo što će nas na osmu godišnjicu Arsenovog odlaska u onostrano njegov Matija svojom izvedbom Endrigovih nezaboravnih skladbi podsjetiti na veliko prijateljstvo dva velika umjetnika.

Ne radi se tu o običnoj pijanističkoj izvedbi djela Sergia Endriga. Matija Dedić kroz glazbu i interpretaciju (pr)oživljava prijateljstvo svoga oca Arsena sa Sergiom. Svaka nota, svaki akord, prožimaju toplinu prijateljstva, bliskosti, intime koja i dan danas veže dvije obitelji, dvoje djece: Claudiu i Matiju. Matija obilježava melodioznost Endrigove glazbe osebujnim “talijanskim” pijanističkim stilom, a Arsen je posebno volio takav interpretativni pristup. Glazba iz ovog albuma prodire do dubine srca i duše, poklanjajući snažne i iskonske trenutke. Jedinstvenom interpretacijom koja je intimna, vrlo osobna, sugestivna, Matija otvara i poklanja svoj unutarnji svijet slušateljima. Dvojac Dedić – Endrigo obnavlja se u jedinstvenom umjetničkom obliku. Autorska glazba ulazi u uzvišene tematske sfere i dotiče se raznih tema, od prolaznosti, svakodnevice, poimanja života, odlaska. Originalna interpretacija kantautorskog opusa Sergia Endriga u albumu Matije Dedića otkriva šaroliki spektar emocija samog umjetnika, samoga pijanista. On to čini otvorena srca. Svatko će tu dubinu pronaći i proživjeti na svoj način, to je sigurno. Treba odabrati posebno mjesto, mir te uroniti u ljepotu simbioze Arsenovog stvaralaštva i Matijine interpretacije. Tada će slušatelj shvatiti cjelovitost i veličinu čarolije isprepletenih života: Dedićevih i Endrigovih.

Claudia Endrigo, kćer Sergia Endriga:

”Ovaj CD svojom snagom prodire do same dubine duše. Tako je moćan da ulazi pod kožu nevjerojatnom snagom koja ne popušta. Prekrasni aranžmani tatine glazbe i Matijin čarobni poetski dodir glasovirskih tipki miluju te poput morskih valova. Prijateljstvo Matijinog oca Arsena i Sergia očuvano je u tim notama. Hvala Matija!”.

Veza između obitelji Dedić i Endrigo traje od 1965. godine, a Matiju za Sergia vežu predivne uspomene:

"Imam još sliku moje trogodišnje Lu koja sjedi u njegovom krilu. Posjećivao nas je u Zagrebu pa bi s Gabi na Dolcu kupovao sarme koje je nosio doma u Rim. Uz Kemala Montena bio je tatin najbolji prijatelj, divna duša i njegova je smrt Arsena užasno potresla". 


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 18.08. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

Sandra Bagarić (1974.) srednje glazbeno obrazovanje završila je u Sarajevu. Tijekom školovanja nagrađivana je na natjecanjima solo pjevanja i flaute. Diplomirala  je 1996. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lj. Molnar-Talajić. Godine 1995. nagrađena je Rektorovom nagradom. Nastupala je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT, Zagrebačkim solistima, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Mostar te snimala za HRT. Debitirala je 1994. u kazalištu Komedija glavnom ulogom (Henriette) u opereti F. Albinija Madam Troubadour. Od 1996. angažirana je kao solist u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija gdje nastupa u predstavama E. KálmánaGrofica Marica (Marica), Kneginja čardaša (Sylva), J. Straussa ml. Šišmiš (Rosalinda, Adela), F. Suppea Boccaccio (Fiametta),F. Lehara Zemlja smiješka (Lisa), I. Tijardovića Mala Floramye (Floramye), J. Straussa ml. Noć u Veneciji (Anina), J.Offenbacha Lijepa Helena (Helena), u mjuziklima Britvića i Kabilja Tko pjeva, zlo ne misli (Ana), Jalta, Jalta (Nina), Domitrovića i Gavrana Byron (Brigitte), Disney Ljepotica i Zvijer (Primadonna Grande Bocca) te u dramskoj predstavi G. Feydeau-a Gospođica iz Maxima (Cica) . Gostovala je u SNG u Mariboru u predstavi Pri belem konjičku (Josepha) te u HNK Split u operi Ljubavni napitak (Adina). Koncertno je nastupala u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Češkoj, Izraelu, Njemačkoj, Švedskoj, Belgiji, Mađarskoj, Danskoj i SAD-u (Florida, Puerto Rico, Hawaii). Diskografija:  CD BelCante i CD Adagio (Aquarius Records), Ave Maria (Jutarnji list), Sonata od sna (Cantus), Hrvatska vokalna lirika (Nota Bene Records).Djeluje i kao voditeljica glazbenih emisija i show-programa na televizijama u Hrvatskoj i BiH. Članica je HDGU.

Darko Domitrović (1964.) pijanist je, skladatelj i umjetnički savjetnik na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Glazbeno školovanje započinje u MŠ V.Lisinski u klasi prof. B. Zorić. Studij klavira nastavlja  na konzervatoriju P.I. Čajkovski u Moskvi u klasi prof. H. Mirvis te na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi prof. H. Kanna. Od 1990. zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Na natjecanjima bivše države 1978. i 1980. osvojio je 4 prve nagrade, te je laureat međunarodnog pijanističkog natjecanja Citta di Senigallia u Italiji. Vjesnikovu nagradu za najbolju klavirsku pratnju osvojio je 1989. na Tribini Darko Lukić. Godine 2016. dobio je priznanje Prijatelj Španjolske za autorski ciklus solo-pjesama Cervantes Songs. Nastupao je u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Danskoj, Engleskoj, Izraelu, Japanu, Španjolskoj, Finskoj, Rusiji, Poljskoj, Češkoj, SAD-u (Puerto Rico, N.Y., Hawaii, Florida, Ohio), Argentini, Chile-u, Uruguayu, Sloveniji, Makedoniji i BiH. Snima za programe hrvatskih,   austrijskih, japanskih i španjolskih radijskih i televizijskih postaja. Kao skladatelj objavio je autorski CD Pianobook (Školska knjiga 1999. i Nota Bene Records 2016.), Sonata od sna (Cantus 2002.). Autor je glazbe za mjuzikl Byron na libreto Mire Gavrana koji nagrađen 2018. Nagradom hrvatskog glumišta kao najbolja predstava u cjelini u kategoriji mjuzikl/opereta u 2017/18. (Kazalište Komedija).


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 20.08. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

Melita Lovričević, vokal i efekti; Petar Ćulibrk, klavir; Marko First, akustična i električna violina; Luka Žužić , trombon, klavijature;  Enos Kugler, bubnjevi.

L.Sorkočević; V.Lisinski; I. pl. Zajc; B.Bersa;  D.Pejačević; I.Tijardović; J.Gotovac; B.Papandopulo.

 

Nakon dva albuma objavljena za Aquarius Records - crossover live album ''More Love to Tchaikovsky'' i autorski album ''Waking up'' - sastav se proširuje iz tria u kvintet, te inspiraciju za treći album, ''Crossing'', pronalazi u domaćim kompozitorima klasične glazbe: L.Sorkočević, V.Lisinski, I. pl. Zajc, B.Bersa, D.Pejačević, I.Tijardović, J.Gotovac i B.Papandopulo, dajući svoju impresiju na kulturne stupove hrvatske klasične glazbe.

Sastav bilježi nekoliko turneja u 2019. godini. Nastupali su u Kini i Maroku, gdje su u ulozi kulturnih ambasadora Republike Hrvatske imali priliku predstaviti repetoar sa svoja prethodna dva albuma na najvećim kulturnim festivalima, te u veleposlanstvima.


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 22.08. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

OTKAZANO ZBOG BOLESTI IZVOĐAČA!

 

Lovre Marušić, klavir

W. A. Mozart; R. Schumann; K. Monorossi;  J. Rodrigo; M. Ravel; F. Liszt

 

"Svijet je prepun brzoprstih mladih pijanista. Ali, među njima se izdvajaju oni poput Marušića kojima su misli i umjetnička imaginacija brže od prstiju."

Branimir Pofuk, Večernji List

Lovre Marušić svoju je međunarodnu reputaciju potvrdio osvajanjem srebrne medalje na prestižnom pijanističkom natjecanju Cleveland International Piano Competition u SAD-u 2021. godine. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu: prva nagrada na 20. Međunarodnom natjecanju Santa Cecilia u Portu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu (2018.) kao i prva nagrada, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić u Novom Sadu (2016.)

Svoje prve poduke iz klavira dobiva od Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv slavne ruske pijanistice Natalije Trull, 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju "P. I. Čajkovski", koju je 2011. godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana a nastavio te diplomirao u klasi Ljubomira Gašparovića. Svoje poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana.

Bilježi nastupe sa eminentnim orkestrima i vrhunskim komornim sastavima poput The Cleveland Orchestra, Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, Vojvođanskih simfoničara, Beogradskih simfoničara, Irkustske filharmonije, simfonijskog orkestra HNK Split te Zagrebačkih solista i Splitskih solista.

Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za iznimne rezultate tijekom studija.

Kao solist i komorni glazbenik nastupa na raznim festivalima i koncertnim ciklusima diljem Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova, Austrije, Njemačke, Portugala, Lihtenštajna, Rusije, Francuske i SAD-a. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju asistenta na klavirskom odjelu te je umjetnički voditelj međunarodnog festivala komorne glazbe "Ostinato" u Omišu. Generalno zastupništvo potpisao je sa tvrtkom CristoforiumArt. 


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 24.08. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

Miroslav Tadić, gitara

Yvette Holzwarth, violina                                                                                                                     

Poslije višegodišnje pauze Miroslav Tadić se vraća na scenu Amadeo, jednu od svojih omiljenih luka, u društvu svoje bliske glazbene suputnice, violinistice i pjevačice Yvette Holzwarth. Ovaj telepatski duo nam donosi premijernu izvedbu projekta “BalkanAmericana” koji nastavlja u stopama njihovog CDa “Luka” i vodi nas na fascinirajuće putovanje gdje otkrivamo nove niti koje povezuju glazbu i senzibilitet tih naizgled udaljenih kultura. Protkan i mnogim drugim muzičkim utjecajima, njihov program nam u ovom vremenu sukoba i konflikta pokazuje koliko je zapravo duboka veza medju brojnim narodima i kulturama.

Svestrana glazbenica Yvette Cornelia Holzwarth (violina, glas, skladanje, poezija) već dugo proširuje svoje muzičko iskustvo i naobrazbu koju je započela sa svega 3 godine, pa pored klasike barata i balkanskom, arapskom, skandinavskom, pop, jazz i eksperimentalnom glazbom. Yvette suradjuje sa brojnim raznolikim glazbenicima kao što su Ariana Grande, Kamasi Washington, Van Dyke Parks, Gaby Moreno i mnogi drugi, a česti nastupi vode je diljem Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Europe. Značajni dio njenog rada posvećen je suradnji sa umjetnicima iz oblasti teatra, književnosti, modernog baleta, filma i likovnih umjetnosti.

Gitarist, skladatelj, improvizator i glazbeni pedagog Miroslav Tadić već se desetljećima bavi kombiniranjem i spajanjem mnogobrojnih glazbenih utjecaja među kojima su barok, klasika, balkanski folklor, flamenko, jazz, blues i rock. Surađivao je sa velikim brojem glazbenika iz cijelog svijeta, među kojima su i London Symphony Orchestra, MDR Leipzig Symphony, The Philharmonic Orchestra of Monte-Carlo, Howard Levy, Joachim Kühn, L. Shankar, Markus Stockhausen, Dušan Bogdanović, Vlatko Stefanovski, braća Teofilović, Božo Vrećo, Merima Ključo, Tamara Obrovac, Matija Dedić, Rambo Amadeus, Wadada Leo Smith, Jack Bruce, Theodosii Spassov, Kudsi Erguner, Djivan Gasparyan, Pandit Swapan Chaudhuri i Ustad Ashish Khan. Tadićevi brojni snimci mogu se čuti u izdanju CMP Records, Enja, MA Recordings, Sony Classical, Croatia Records i mnogih drugih. Kao pedagog, Tadić je voditelj odsjeka gitare na prestižnom California Institute of the Arts u Los Angelesu. 


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 26.08. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

 

Tedi Spalato splitski je glazbenik, prepoznatljiv po svom opusu dalmatinske zabavne glazbe, s prizvukom šansone, jazza i wold music elemenata. Dobitnik je mnogih festivalskih nagrada te ponosni vlasnik četiri Porina. Ozbiljno bavljenje glazbom započinje sa 18 godina. Nastupa u sklopu domaćih klapa i grupa, do poziva u sastav Anima. Izvodili su soul i jazz glazbu, čije prizvuke je zadržao u svojom prepoznatljivom glazbenom izričaju. Nakon tri godine, 1982. godine, na poziv Slobodana Kovačevića postaje gitarist grupe More, koja je izrodila kasnije poznate glazbenike kao što su Oliver Dragojević, Doris Dragović, Meri Cetinić i Jasmin Stavros . Snimili su album “Hajde da se mazimo.”

  1. 1985. godine odlučuje se za solističku karijeru. Debitira na Splitskom festivalu 1986. godine s pjesmom “Konoba”, koju izvodi u duetu s, također bivšom članicom grupe More, Meri Cetinić. Nastupima na ovom Festivalu ostaje vjeran do današnjih dana. Uvijek je pomno birao glazbenike s kojima je radio, čemu svjedoče nagrade struke i publike proizašle iz tih suradnji. Neki od njegovih najdražih prijatelja glazbenika su: Gibonni, Oliver Dragojević, Marijan Ban, Luky, Neno Belan, Hari Rončević, Meri Cetinić, Josipa Lisac, Tamara Obrovac, Dino Dvornik.

Osim uspješne estradne solo karijere, paralelno je gradio i karijeru na kazališnim daskama. S angažmanom u HNK Split, nastupa u poznatim operetama Mala Floramy i Splitski akvarel, ali i u dramskim i baletnim predstavama. Od 2000. do 2019. godine, izdao je osam samostalnih live i studijskih albuma. Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su Konoba, Sve ću preživit i Lipote gladan, ljubavi žedan, More snova,.  Dalmatino povišću pritrujena… Prvi Porin osvaja 2001. godine za najbolji album zabavne glazbe “Live in Lisinski”. Za vokalnu je suradnju nagrađen 2001. Godine Porinom s Josipom Lisac za izvođenje pjesme “Dalmatino povišću pritrujena”. 2004. godine trijumfira na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku s pjesmom “Lipote gladan, jubavi žedan”, s prvom nagradom žirija, prvom nagrade publike i nagradom za najbolji tekst. Osvaja  Porin 2006. godine s Tamarom Obrovac za nabolju vokalnu suradnju  za pjesmu “Ti i ja”. Na  Festivalu dalamtinske šansone  2007. godine osvaja prvu nagradu žirija te drugu nagradu publike za duet s Hari Rončevićem “Dalmatinska duša prava”. 2008. godine u suradnji s klapom Šufit na pjesmi “Zaplakala pisma” dobiva prvu nagradu žirija i drugu nagradu publike. Također, dobio je priznanje za najbolje kantautorsko djelo i za najbolji tekst. S pjesmom “Vridilo se rodit”, u suradnji s klapom Filip Dević, osvojio je Nagradu Zdenko Runjić za najbolju pjesmu Splitskog festivala 2009. godine. Osvojio je Porin  2010, god, u kategoriji  za najbolji  album zabavne glazbe “Kadenca”. Na Splitskom festivalu 2019. godine, zajedno sa Goranom Karanom, osvaja  1. Nagradu publike i 1. Nagradu žirija za pjesmu “Kuća naše pisme” koju je napisao Goran Karan. Na Splitskom festivalu 2020. godine osvojio je 2. nagradu žirija za pjesmu “Ne zamiri vilo”.

Osvojio je Porin za najbolju vokalnu suradnju sa grupom Pavel  za pjesmu “ Ne daj na nas” , 2021.god.

Ante Gelo rođen je u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju Glazbenu školu Vatroslav Lisinski u razredu prof. Felix Spillera. Na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu diplomirao je jazz gitaru 2001. godine. Na istom je Sveučilištu 2001. godine upisao magistarski studij kompozicije i aranžiranja. Nakon povratka iz Graza nastupao je na mnogobrojnim koncertima i jazz festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Francuskoj, Brazilu, Australiji, Kini, Skandinaviji i Tajvanu. Tijekom godina nastupao je i na poznatim svjetskim koncertnim pozornicama: L’Olympia u Parizu s Oliverom Dragojevićem i Terezom Kesovijom, Royal Albert Hall u Londonu, Wiener Konzerthaus u Beču, Carnegie Hall u New Yorku i Sydney Opera House s Oliverom Dragojevićem.
Ante Gelo poznat je i po suradnji s renomiranim hrvatskim i svjetskim glazbenicima: Oliver Dragojević, Arsen Dedić, Gabi Novak, Matija Dedić, Boško Petrović, Nina Badrić, Amira Medunjanin, Tamara Obrovac, Lee Harper, Albert Marsico, David Gazarov, Gino Paoli i brojnim drugim. Piše za brojne orkestre poput Zagrebačke filharmonije, Zagrebačkih solista, Simfonijskog orkestra HRT-a, Berklee World Strings Orchestra, Big Banda HRT-a, Simfonijskog orkestra RTV Slovenije, Vojvođanski Simfonijski orkestar i mnoge druge.

Sudjelovao je sa svojim bandom Ante Gelo band kao “kućni band” u televizijskim emisijama HRT-a “Volim Hrvatsku” (od prve sezone 2012. godine), “Satirikon” (2016./2017.) i “5.com s Danielom” (2019./2020.).


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 28.08. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

Koncert Aljoše Jurinića održati će se po rasporedu večeras u 20.30 u galeriji Klovićevi dvori neovisno o vremenskim prilikama.


Aljoša Jurinić (Zagreb, 1989.) hrvatski je pijanist koji je svoj najveći međunarodni uspjeh ostvario 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi. Laureat je Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine u Bruxellesu i finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Leedsu 2018. godine. Pobjednik je više državnih i međunarodnih natjecanja, među ostalim triju međunarodnih pijanističkih natjecanja u Italiji: Encore! Shura Cherkassky u Milanu (2012.), Luciano Luciani u Cosenzi te natjecanja u Massarosi (oba 2014.).

Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, od kojih se ističu Mladi glazbenik godine po izboru Zagrebačke filharmonije (2012) i Nagrada Ivo Vuljević (2010); pobjednik je Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru (2013) i Tribine Darko Lukić (2015). Dobitnik je Godišnje nagrade Vladimir Nazor za 2015. i Nagrade Milka Trnina za 2017. godinu.

Nastupao je kao solist i uz pratnju orkestra na renomiranim pozornicama kao što su Carnegie Hall (New York), Musikverein (Beč), Salle Cortot (Pariz), Gasteig (München), Tokyo Opera City Concert Hall, Osaka Symphony Hall, La Sala Verdi (Milano), BOZAR (Bruxelles), Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog (Zagreb) i Kolarac (Beograd), te na važnim festivalima, uključujući Serate Musicali (Milano), Chopin and His Europe (Varšava), Chopin Festival (Nohant), From Easter to the Ascension (Tbilisi), Kijevske ljetne večeri, Chopin Festival (Mariánské Lázně), International Keyboard Institute Festival (New York), Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, i drugima. U 2018. na turneji u Kini održao je niz solističkih koncerata, u 2019. predstavio se u Japanu, a krajem 2019. odlazi na novu turneju u Kinu.

Nastupio je s nizom renomiranih dirigenata i orkestara kao što su Varšavska filharmonija, Simfonijski orkestar Berlinskoga radija, Nacionalni orkestar Belgije, Kraljevska flamanska filharmonija, Valonski komorni orkestar, Filharmonija Plauen-Zwickau, Filharmonija Brno, Zagrebačka filharmonija, Sarajevska filharmonija, Kosovska filharmonija, Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, i drugi.

Diskografski prvijenac Chopin Alive sa djelima F. Chopina izdala je tvrtka CristoforiumArt 2017. godine, dok je drugo diskografsko izdanje pod nazivom Correspondances realizirala španjolska tvrtka KNS 2020. godine.

Na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru završio je pijanistički program najvišeg stupnja poslijediplomske koncertne izobrazbe (Konzertexamen) u klasi prof. Grigoryja Gruzmana (2014-2019). Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana (2007-2012). Dvije godine studija proveo je na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi pok. prof. Noela Floresa (2009-2011), a potom tri godine usavršavanja na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi glasovite Eliso Virsaladze (2011-2014).

Aljoša Jurinić je 2019. godine odlikovan ordenom Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića te je dobitnik Nagrade Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u programu 70. Dubrovačkih ljetnih igara.


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 30.08. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

Petritova izuzetna osjetljivost i izražajnost privukli su publiku diljem svijeta. Izveo je mnoge recitale, te bio solist uz simfonijske orkestre poput Baltimore Symphony, Calgary Philharmonic, Czech Chamber Philharmonic, Daejeon Philharmonic, State Hermitage Orchestra iz St. Petersburga, Pannon Philharmonic i Zagrebačke filharmonije. Redovito surađuje sa Zagrebačkim solistima, te je osnivač Gitarističkog tria Elogio, osnovanog 2008. godine.

Hvaljen od strane Calgary Heralda kao "glazbenik bez napora, s jakim, prodornim zvukom", Çeku je dobitnik prvih nagrada na mnogim međunarodnim gitarskim natjecanjima, uključujući najprestižnija poput Parkeninga (Malibu, SAD), Schadt (Allentown, SAD), Biasinija (Bologna, Italija) i Pittaluge (Alessandria, Italija). Bio je jedini klasični glazbenik na turneji Night of the Proms 2018. s Antwerpenskom filharmonijom pod ravnanjem Alexandre Arrieche, uz poznate glazbene zvijezde poput Briana Ferryja, Milowa, Seala i Suzanne Vega.

Çeku je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Darka Petrinjaka te na Peabody Conservatoryju u Baltimoreu, SAD, u klasi Manuela Barrueca. Petrit Çeku predaje Komornu glazbu za gitaru, poseban diplomski studij posvećen komornoj glazbi, na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti Graz u Austriji. Njegovi snimci objavljeni su kod izdavačkih kuća Naxos, BuntArt i Eudora Records. Çekuov album The Cello Suites, koji uključuje svih šest violončelističkih suita Bacha, nominiran je za ICMA nagradu. Snimanje ovog albuma bilo je tema dokumentarnog filma "Sarabande" nagrađivanog redatelja Kaltrine Krasniqi. Nastavljajući suradnju s redateljicom, Petrit Çeku kasnije je skladao originalnu glazbu za njezin dugometražni film "Vera dreams of the sea", koji je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu 2021.

Petrit Çeku je umjetnik D'Addario i svira na gitari Rossa Gutmeiera.


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 01.09. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

Album skladatelja Zorana Krajačića i gitariste Maka Grgića ‘A Night in Upper Town’ (‘Noć na Gornjem gradu’), nominiran je u kategoriji „Najbolji solistički album klasične instrumentalne glazbe (Best Classical Instrumental Solo)“ . Krajačić i Grgić tako su se našli među pet najboljih na svijetu u toj kategoriji: Daniil Trifonov – Bach: The Art of Life; Hilary Hahn – Abels: Isolation Variation;
Mak Grgić – A Night in Upper Town – The Music of Zoran Krajacic;  Mitsuko Uchida – Beethoven: Diabelli Variations; Time for Three, The Philadelphia Orchestra & Xian Zhang – Letters for the Future.

Album ‘Noć na gornjem gradu’ objavila je diskografska kuća Nota Bene Records iz Zagreba. Suizdavač ovog nominiranog albuma za Grammy je američka diskografska kuć RoundTone Records.

Mak Grgić je rođen u Ljubljani 1987. godine. Studirao je gitaru u Zagrebu kod Ante Cagalja na Elly Basic glazbenoj akademiji. Već s 14 godina usklađivao je svoj status svjetskog prvaka u karateu sa svojom ljubavlju prema gitari. Nakon ozljede lijevog palca, donio je odluku da se usredotoči isključivo na karijeru u glazbi i završio je dodiplomski studij kod Alvara Pierrija na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču. 2017. godine započeo je program Artist Diploma na USC-u, kao prvi gitarist u povijesti sveučilišta koji je primljen u taj elitni program. Danas, Mak drži nastavu na Sveučilištu Južne Karoline. Osnivač je i izvršni direktor tvrtke Notey, startupa koji razvija mobilnu igru za glazbenu edukaciju.

Mak je umjetnik kojeg New York Times opisuje kao "darovitog mladog gitarista" i kojeg Washington Post naziva "gitaristom kojeg treba pratiti“. Njegov opsežan i repertoar svjedoči o raznolikosti njegovog izričaja i širokim interesima. Od etno glazbe rodnog Balkana, do ekstremne, avantgardne i mikrotonalne glazbe, njegova uloga kao solista, suradnika i umjetnika potiče znatiželju, maštu i neiscrpnu energiju. Kao dokaz njegove raznolikosti i širokog privlačenja publike, Mak je 2018. godine pozvan da nastupi kao podrška legendarnoj kantautorici k.d. lang tijekom njezine sjevernoameričke turneje Ingénue Redux.

Kao zagovornik nove glazbe, Mak je naručio mnoge nove skladbe za solo gitaru i gitaru s ansamblom. Neke od njih uključuju djela Michaela Gordona, Julie Adolphe, Nine Senk, Leona Firsta i Cengiza Erena, uz mnoge druge. U jesen 2022. godine premijerno je izveo gitaristički koncert Michaela Abelsa, skladatelja za film Get Out, koji je dobitnik Oscara.

Makovi najnoviji albumi, "Balkanisms" za Naxos Music i "MAKrotonal" te Grammy-nominirani "Mak|Bach" za MicroFest Records, istražuju širok repertoar koji obuhvaća etno, mikrotonalnu glazbu, novu glazbu i rane glazbe na gitarama s ponovno postavljenim pragovima, poput gitare "zig-zag fretted Bach prototype" koja mu omogućava stvaranje "dobro ugođene gitare" za "Mak|Bach". Mak se također pojavljuje na drugom izdanju Naxosa, "La Buena Vida", s flamenko gitaristom Adamom del Monteom. Ostali albumi u pripremi uključuju počast Ligetiju, ističući gitarističke aranžmane inspirirane gamelanom; "Peaceful Guitar" na Symphonic, Makov prvi snimak vlastitih kompozicija; te na Avie etiketi, snimak svih koncertnih djela koji uključuje "Concierto de Aranjuez" Rodriga i "Balkan Suite of Dances", novo koncertno djelo temeljeno na glazbi iz "Balkanisms".


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 03.09. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

Flamenco u ozračju tambure 

Dirigent: Siniša Leopold

                                                                                                                                                                                                                                       


In memoriam Nenad Jalševac-Nenči

 

Koncert je posvećen uspomeni na prerano preminulog basista grupe Duende Nenada Jalševca-Nenčija (1959.-2018.), koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv osobni i profesionalni trag na Sceni Amadeo.

Kao vrsni majstor tona, Nenči je učinio Scenu Amadeo mjestom zvučne čarolije za publiku i brojne umjetnike.


 

Kao inspiracija za ovu suradnju poslužile su stare španjolske pjesme koje je 1931. na klaviru odsvirao i snimio Federico García Lorca s pjevačicom i plesačicom La Argentinitom te ih time nanovo popularizirao. Andalužani García Lorca i Manuel de Falla zaslužni su za prvi festival flamenka održan u Granadi 1922., na čemu im je flamenko zajednica ostala zahvalna do danas. 

Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda na 100-tu su godišnjicu tog značajnog događaja po prvi puta izveli Lorcina djela u Studiju Bajsić na HRT-u. U suradnji s pjevačicom flamenka Ninom Ćorić novo ruho pjesmama dali su Krunoslav Seletković, Marko Bertić i Filip Novosel.

Nina Ćorić (Niña Flamenca) prva je i zasad jedina pjevačica flamenka u Hrvatskoj priznata od inozemne struke. Godine 2010., u vrlo kratkom razdoblju, bilježi uspjehe nastupajući u kultnom jazz klubu Boška Petrovića s flamenko gitaristima Goranom Žegarcem i Darkom Nikčevićem. Osnivačica je i direktorica Flamenco Festivala Zagreb. Godine 2012., nakon projekta Pjevajući Lorcu, pozvana je u Madrid u jednu od najpoznatijih škola flamenka, Amor de Dios, na daljnje usavršavanje. Projektom Yo soy flamenca, 2013., uvodi klavir u svoj flamenko izričaj u suradnji s Joeom Kaplowitzem. Od 2014. započinje suradnje s renomiranim flamenko umjetnicima iz Španjolske te aktivno nastupa u Hrvatskoj i u susjednim zemljama (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina). 2015. godine s Filipom Šovagovićem surađuje na djelu Lorca. Surađuje i s estradnim glazbenicima, a posebice se ističe live duet s grupom Magazin krajem 2019. godine. 2017. sa sarajevskim flamenko gitaristom Mirzom Redžepagićem realizira projekt Tareb y Duende u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Autorica je projekta Lorca, flamenco i tambura (2019.). Zajedno s Rockoko Orchestrom i producentom Tihomirom Ivanetićem stvara prvi flamenko zapis u domaćoj diskografiji, pjesmu Sevillanas del siglo XVIII. Stalni je suradnik Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj radi promoviranja flamenka te predstavlja Zagreb i Hrvatsku na raznim manifestacijama i nastupima: Čipka na batiće, zajedničko izdanje poštanskih maraka Hrvatske i Španjolske pošte (2015.); Svečano otvorenje 46. Varaždinskih baroknih večeri (2016.); Proslava Nacionalnog dana Kraljevine Španjolske (2018.); Festival Ritam Mediterana (2019.); Svečano otvorenje 23. Međunarodnog festivala čipke (2019.).

Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine pod nazivom Tamburaški zbor kao ansambl za izvođenje tradicijske glazbe, vezan isključivo za radijski program. Prvi dirigenti bili su Josip Stojanović, Vladimir Mutak, Željko Brkanović i Zlatko Černjul; gotovo četiri desetljeća, od 1985. do 2022. godine, orkestar je predvodio Siniša Leopold. Iako je i prije njegova dolaska bilo povremenih nastupa u javnosti, primjerice na festivalima u Krapini i Požegi, upravo je zahvaljujući nastojanjima Siniše Leopolda ansambl izišao iz studija te uspostavio kontinuiranu praksu nastupanja pred publikom. Od sviranja po ratištima početkom 1990-ih preko opsežnih inozemnih turneja (Južna Amerika, Južnoafrička Republika, Australija, Malezija, SAD, Kanada, Kina) do današnjega stalnog koncertnog ciklusa U ozračju tambure (od 2002.), novogodišnjih koncerata Valceri, polke i druge špelancije i redovitih dobrotvornih koncerata, Tamburaški orkestar HRT-a imao je jednu od najvažnijih uloga u promicanju tambure i tamburaštva, koja uz glazbenu ima i kulturološku vrijednost prepoznatu i u svijetu. Svojim djelovanjem, trajno zabilježenim na dragocjenim snimkama u fonoteci HRT-a, održava sve promjene koje je tambura prošla od narodnoga do umjetničkoga glazbala iznimnih mogućnosti. Usporedno s izlaskom na pozornice, uvelike je proširen i repertoar orkestra, pa uz originalne skladbe, izvodi i glazbu s područja jazza, ozbiljne, filmske, zabavne i lake orkestralne glazbe u aranžmanima za tambure te potiče hrvatske autore na pisanje novih djela, a izvođače raznih izričaja na suradnju. Godine 2011. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je Tamburaškom orkestru HRT-a nagradu Vatroslav Lisinski za cjelokupni doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 05.09. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

 

 

 

Drago Diklić i Kvartet Joea Kaplowitza

Drago Diklić, pjevač, skladatelj, jedan od začetnika privatne diskografije, violinist, saksofonist, interpretator, glumac, menadžer, organizator brojnih festivala, koncerata, glazbenih i zabavnih manifestacija samo su neka od zanimanja u kojima se Drago okušao i kojima je obilježio hrvatsku glazbenu scenu. Za svoj je rad dobio brojna odličja i nagrade, a među njima je i Porin za životno djelo koji mu je uručen još 2011. godine. Jedan od najvažnijih predstavnika zagrebačke škole šansone svoju ljubav prema glazbi još uvijek dijeli s publikom koja rado sluša njegov moćan glas. Svoje je prve pjesme, ''Još samo večeras' i 'Oprosti, volim te' Diklić skladao još 1963. godine. Skladbe su iste godine priznate na čak dvama festivalima, Zagreb 63 i Opatija 63, a s istom emocijom odzvanjaju i danas. Pjesme poput 'Zagreb je najlepši grad', 'Vse Bum Zapil', 'Opet si plakala', 'Ja ljubim', 'Domovino moja lijepa' ili 'Moja draga' pravi su evergreeni. S jedne strane romantik, a s druge strane pravi zagrebački fakin, Drago će pokazati kako zvuči kada iskusni glazbenik izvodi neke od najljepših i najznačajnijih numera hrvatske glazbe.

Osim vlastitih pjesama, Drago Diklić izvodit će i pjesme Ive Robića kao hommage velikom i dragom prijatelju te glazbeniku koji je zaslužan za postojanje popularne i autorske glazbe uopće na našim prostorima. 28. siječnja ove godine obilježavala se stota godišnjica od rođenja ovog svestranog i profesionalnog glazbenika, jednog od najpoznatijih i najznačajnijih vokala, koji je svirao klavir, klarinet, saksofon, flautu i kontrabas, bio prvim pobjednikom Opatijskog i Zagrebačkog festivala te prvim vokalom solističke gramofonske ploče, 'Pjeva Vam Ivo Robić', koju je objavio Jugoton 1956. godine. Svojim međunarodnim uspjehom i pionirskim pothvatima ostavio je trag u povijesti glazbe uopće, a njegove besmrtne pjesme odzvanjaju i danas. Iako je Ivo Robić vjerojatno najpoznatiji kao autor pjesme koju izvodi Frank Sinatra 'Strangers In The Night', odnosno skladbe 'Stranci u noći', čitav je njegov opus smatran jednim od najcjenjenijih.


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 07.09. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

Lokacija

Galerija Klovićevi Dvori, Jezuitski trg 4, 10000 Zagreb