pasica nova Amadeo

amadeo banner 2023

02.09.2023. / 20:30 / Galerija Klovićevi dvori / Mak Grgić / Noć na Gornjem gradu Featured

Rate this item
(0 votes)

Album skladatelja Zorana Krajačića i gitariste Maka Grgića ‘A Night in Upper Town’ (‘Noć na Gornjem gradu’), nominiran je u kategoriji „Najbolji solistički album klasične instrumentalne glazbe (Best Classical Instrumental Solo)“ . Krajačić i Grgić tako su se našli među pet najboljih na svijetu u toj kategoriji: Daniil Trifonov – Bach: The Art of Life; Hilary Hahn – Abels: Isolation Variation;
Mak Grgić – A Night in Upper Town – The Music of Zoran Krajacic;  Mitsuko Uchida – Beethoven: Diabelli Variations; Time for Three, The Philadelphia Orchestra & Xian Zhang – Letters for the Future.

Album ‘Noć na gornjem gradu’ objavila je diskografska kuća Nota Bene Records iz Zagreba. Suizdavač ovog nominiranog albuma za Grammy je američka diskografska kuć RoundTone Records.

Mak Grgić je rođen u Ljubljani 1987. godine. Studirao je gitaru u Zagrebu kod Ante Cagalja na Elly Basic glazbenoj akademiji. Već s 14 godina usklađivao je svoj status svjetskog prvaka u karateu sa svojom ljubavlju prema gitari. Nakon ozljede lijevog palca, donio je odluku da se usredotoči isključivo na karijeru u glazbi i završio je dodiplomski studij kod Alvara Pierrija na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču. 2017. godine započeo je program Artist Diploma na USC-u, kao prvi gitarist u povijesti sveučilišta koji je primljen u taj elitni program. Danas, Mak drži nastavu na Sveučilištu Južne Karoline. Osnivač je i izvršni direktor tvrtke Notey, startupa koji razvija mobilnu igru za glazbenu edukaciju.

Mak je umjetnik kojeg New York Times opisuje kao "darovitog mladog gitarista" i kojeg Washington Post naziva "gitaristom kojeg treba pratiti“. Njegov opsežan i repertoar svjedoči o raznolikosti njegovog izričaja i širokim interesima. Od etno glazbe rodnog Balkana, do ekstremne, avantgardne i mikrotonalne glazbe, njegova uloga kao solista, suradnika i umjetnika potiče znatiželju, maštu i neiscrpnu energiju. Kao dokaz njegove raznolikosti i širokog privlačenja publike, Mak je 2018. godine pozvan da nastupi kao podrška legendarnoj kantautorici k.d. lang tijekom njezine sjevernoameričke turneje Ingénue Redux.

Kao zagovornik nove glazbe, Mak je naručio mnoge nove skladbe za solo gitaru i gitaru s ansamblom. Neke od njih uključuju djela Michaela Gordona, Julie Adolphe, Nine Senk, Leona Firsta i Cengiza Erena, uz mnoge druge. U jesen 2022. godine premijerno je izveo gitaristički koncert Michaela Abelsa, skladatelja za film Get Out, koji je dobitnik Oscara.

Makovi najnoviji albumi, "Balkanisms" za Naxos Music i "MAKrotonal" te Grammy-nominirani "Mak|Bach" za MicroFest Records, istražuju širok repertoar koji obuhvaća etno, mikrotonalnu glazbu, novu glazbu i rane glazbe na gitarama s ponovno postavljenim pragovima, poput gitare "zig-zag fretted Bach prototype" koja mu omogućava stvaranje "dobro ugođene gitare" za "Mak|Bach". Mak se također pojavljuje na drugom izdanju Naxosa, "La Buena Vida", s flamenko gitaristom Adamom del Monteom. Ostali albumi u pripremi uključuju počast Ligetiju, ističući gitarističke aranžmane inspirirane gamelanom; "Peaceful Guitar" na Symphonic, Makov prvi snimak vlastitih kompozicija; te na Avie etiketi, snimak svih koncertnih djela koji uključuje "Concierto de Aranjuez" Rodriga i "Balkan Suite of Dances", novo koncertno djelo temeljeno na glazbi iz "Balkanisms".


Cijena ulaznice: 15 EUR 

U slučaju kiše koncert se održati 03.09. u 20:30!

 

ulaznice.hr           

eventim mc pos

Read 6589 times Last modified on Subota, 24 Lipanj 2023 12:45
Jakov Jandrić

| Author

Lokacija

Galerija Klovićevi Dvori, Jezuitski trg 4, 10000 Zagreb